Konfigurera routern


Nu är det dags att konfigurera din router, i vilken form den än må komma. I en tidigare artikel beskriver vi hur du sätter upp en ipv6-router i Linux ( Läs här: Så sätter du upp en ipv6-router i Linux). 


Men i vårt exempel har vi använt en gratis-router från Astaro. Astaro ASG V8 kommer i tre former – fysisk appliance, virtuell appliance och installations-iso – och vi har själva valt att använda en Astaro-router i testlabbet i form av en installation på en vanlig PC. En stor fördel med en egen installation är att du får kontroll över hårdvaran. Med, som i vårt fall, en gammal Celeron och två gigabyte minne, får du en riktigt kraftfull router. Vi bedömer att Astaro har så bra ipv6-funktionalitet som det går att få idag, i alla fall med rimliga plånbokskrav.

Vi sätter upp tunneln i vår router.
Vi sätter upp tunneln i vår router.
Ipv6-uppgifterna på wan-porten
Vi sätter de rätta uppgifterna
på wan-porten

Om du tittar på bilden ovan ser du hur du fyller i dina uppgifter för att få tunneln att fungera (med dina uppgifter, förstås), där användarnamn och lösenord är desamma som du fick för själva kontot. På bilden till höger ser du hur du sätter uppgifterna för länknätet – din adress på ditt wan-gränssnitt, med Sixxs adress som gateway och sen rätt nätmask för länknätet. Det ska räcka för att få tunneln att gå upp.

Kolla med t.ex. ping att det fungerar. Logga in på Sixxs och kolla så att tunneln är uppe ur deras perspektiv – din tunnel ska nu finnas på din startsida.

Fixa ett subnät


Efter att du sett att tunneln fungerar är det dags att be om ett subnät. Tyvärr vill nu Sixxs att din tunnel ska vara uppe några dagar innan de ger dig den ”kredit” som krävs, även kallade ISK:er, för att beställa ett subnät. Vi har hört, men inte testat, att denna process går snabbare på HE. Nåväl, när länken Request subnet fungerar (den är utgråad innan) är det dags att söka ditt subnät.

Vi beställer ett subnät

Vi beställer ett subnät
och när det är klart får vi det bekräftat via mail.

Fyll i den information som krävs i formuläret – du ska alltså få subnätet routat till din tunneländpunkt, alltså din ipv6-adress i länknätet, men allt är mycket tydligt i formuläret. Efter ytterligare ett tag, efter att du skickat formuläret, så får du ett mail med dina uppgifter för subnätet. Det troliga är att du får ett helt /48-prefix.

Efter detta återstår bara att se till att dina klienter får ipv6-adresser och att de kommer ut på nätet via ipv6-tunneln, och egentligen behöver du inte göra mer än så här. Men det troliga är att du vill att din router ska annonsera ut prefixet i ditt lokala nätverk (RA), och du vill troligen dela in ditt /48-prefix i mindre delar, t.ex. /64-prefix. Detta för att kunna dela in ditt system i logiskt skilda nätverk som lan och dmz.