Ubuntu är den mest populära Linuxdistributionen på skrivbordssidan. Nu vill Canonical öka trycket på serverversionen.

Efter Ubuntus utvecklarkonferens i Budapest har nu en prioritetsordning tagit form. Sju serverprojekt ges högsta prioritet.

  1. Överst på listan ligger färdigställandet av en arm-version för Ubuntu Server. Processorarkitekturen arm växer i popularitet och nya design gör processorn bättre lämpad för serverparken.
  2. Cobbler är ett projekt som ska göra det enklare att rulla ut installationer. Både virtuella installationer och för fysiska servrar.
  3. Projektet Ensamble gör det enklare för administratören att publicera program till servern. Exempelvis Wordpress och Drupal.
  4. Ytterligare ett Ensamble-projekt syftar till att skapa ett forum där utvecklare kan träffas och dra upp riktlinjerna för projektet.
  5. Ubuntu Server ska även förbättra stödet för Puppet. Puppet är ett projekt för att distribuera ut jobb i serverparken.
  6. Virtualiseringsstacken Openstack har getts högsta prioritet. Openstack ersätter ramverket Eucalyptus i Ubuntu 11.10.
  7. Orchestra är ett övergripande projekt som ska knyta ihop säcken och som innefattar automatisk installation, publicering av program, virtualisering och övervakning. Projekten ska dyka upp i höstens version av Ubuntu 11.10 som kommer i oktober.