Fedora är känd som Linuxdistributionen där det först händer och Fedora 15 är inget undantag – på gott och ont ska tilläggas. En del av koden befinner sig fortfarande på experimentstadiet och ofta känns det som att det fattas bitar.

Största förändringen i Fedora 15 ser vi redan när vi startar upp första gången. Fedora är första Linuxdistribution att satsa på den nya fönsterhanteraren Gnome 3. Menyerna har försvunnit och ersatts av en "pilot-kontroll" som dyker upp när du trycker på Windows-tangenten eller flyttar upp muspekaren i övre vänstra hörnet. Börjar vi skriva på tangentbordet söker Gnome automatiskt upp program som stämmer in på vår textsträng. Det går alltså blixtsnabbt att starta nya program utan att du behöver flytta händerna från tangentbordet.

Upplevelsen är tyvärr inte helt positiv. Designen är mycket trevligare än Gnome 2 men filhanteraren och standardfönstren är fortfarande fula. Dessutom känns det väldigt ovant att minimeraknappen har försvunnit. Vi förstår att utvecklarna tycker att "litet är vackert" men det känns som att de har gått för långt.

Fedora 15 panel
Menyerna är borta och har ersatts av en pilotpanel som dyker upp när du trycker på Windows-tangenten.

En annan ny detalj i Fedora 15, som inte märks om vi inte tänker på det, är att uppstarten bytts ut mot systemd. Systemd ska ge snabbare start men vår Lenovo Ideapad S10 tar fortfarande närmare femtio sekunder på sig från det vi tryckt på strömknappen tills loginrutan dyker upp. Det går kanske inte snabbare men uppstarten är nu helt grafisk och inga mystiska terminalkommandon dyker längre upp på skärmen som kan skrämma bort den oinvigde.

Kryptering ingår
I Fedora 15 är det enklare att skapa en krypterad mapp i användarens hemkatalog än tidigare men det krävs fortfarande en hel del handpåläggning från kommandoprompten. Lösningen är inte lika smidig som exempelvis i Ubuntu där vi kan välja att kryptera en användares hemkatalog när vi lägger upp en ny användare. Vill du ha ett krypterat filsystem är det ett bättre alternativ att välja att skräddarsy partitionstabellen vid installation och därifrån välja att kryptera. Nackdelen är att du blir tvungen att slå in ett lösenord vid varje uppstart.

En milstolpe i Fedora 15 är att vi kan se vissa filmer på Youtube utan inblandning av Adobes Flash. Html5 tillsammans med Firefox 4 gör det möjligt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Fedora 15
Sponsor: Red Hat
Web: http://fedoraproject.org
Pris: Gratis
Höjdpunkter: Gnome 3, Libreoffice
Systemkrav: Kräver ett grafikkort med stöd för accelererad grafik.

+ Fedora 15 ger en god inblick i vad som komma skall. Innehåller de allra senaste programmen för utvecklaren och systemadministratören.
- Fedora är inte lika putsad som övriga Linuxdistributioner. Gnome 3 är ett lyft mot Gnome 2 men arbetssättet känns ovant för en garvad systemadministratör. 3d-gränssnittet fungerar inte så bra virtualiserat.

BETYG
Installation: 15/25
Gränssnitt: 20/25
Funktioner: 20/25
Känsla: 15/25

TOTALT: 70 av 100