När Skype kom var det den goda ljudkvalitén som fick användare att hoppa på tåget.

Hemligheten med ljudet ligger i effektiviteten hos de kodare/avkodare som omvandlar röst och bild till en digital ström.

Nu utdelar sökmotorgiganten Google ett hårt slag mot Skype när de släpper en motsvarande teknik helt öppen. Webrtc är en teknik för signalbehandling som ska gå att implementera via vanliga webbtekniker.

"Fram till nu har realtidskommunikation varit beroende av proprietär teknik för signalbehandling som mestadels levererats som insticksmoduler eller nedladdningar. Med Webrtc öppnar vi de tekniker för ljud och bildbehandling som vi fick från förvärvet av GIPS" skriver Google-cheferna Rian Liebenberg och Jan Linden i en blogg.

"Det här gör det möjligt för utvecklare att skriva chatt-program för ljud och bild med vanlig html och Javascript" fortsätter de.

Webrtc släpps under den öppna bsd-licensen vilket gör det möjligt att använda tekniken även i stängda program. Inga licensavgifter eller royalties kommer tas ut, enligt Google.

Teoretiskt skulle det bli möjligt att skriva ett program som gör det möjligt att prata med exempelvis vännerna på Facebook med hjälp av den här tekniken.

Än så länge finns bara en förhandstitt av utvecklingspaketet för utvecklare. Länk hittar du nedan.