Windows 8

Under en presskonferens i Taiwans huvudstad Taipei presenterade Microsoft i natt nästa version av Windows, som bland annat inkluderar ett nytt rutbaserat gränssnitt som ska fungera särskilt bra på surfplattor.

Windows 8, som fortfarande bara gäller som kodnamn för den nya Windowsversionen, ska kunna köras på alla typer av datorer oavsett om skärmen är mycket liten eller extremt stor. Det kan också användas med eller utan tangentbord och mus.

Microsoft demonstrerade flera prototypsystem med mjukvaran, inklusive en surfplatta, en bärbar dator och en allt-i-ett-dator. Rutgränssnittet är ett stort steg bort från det traditionella Windowsskrivbordet som Microsoft har använt under en längre tid.

Windows 8

Skärmarna visade stora, färgglada applikationsikoner som påminner om de som används i Windows Phone 7. Genom att trycka med fingret på en ikon startas den tillhörande applikationen, och den fyller då upp hela skärmen. Några systemlister eller liknande visas med andra ord inte.

Gränssnittet kan kontrolleras med fingret på de enheter som har pekskärm. I en applikation kan användaren exempelvis dra med fingret från höger sida av skärmen för att plocka fram programmets menyer, eller från vänster sida för att skifta mellan öppna applikationer.

Microsoft meddelade också att Windows 8 kommer att kunna köras på både x86- och Arm-processorer. Michael Angiulo som bland annat är ansvarig för området Windowshårdvara, visade upp ett antal Arm-prototyper med Windows 8 och han underströk även att Arm-processorer inte är begränsade till att enbart användas i surfplattor.

Under presskonferensen passade Microsoft också på att nämna några ord om en ny plattform för mjukvaruutvecklare som är baserad på html5, javascript och css. Tanken är att den ska användas för att bygga applikationer för Windows 8 och Internet Explorer 10.