Media har nyligen rapporterat om hur flera Gmail-användare fått sina konton hackade, inklusive användare i den amerikanska regeringen.

Attacken gick ut på att lura användarna till inloggning på nätfiskesidor som efterliknande Googles riktiga mejlsajt.

Graham Cluley på it-säkerhetsföretaget Sophos har tittat närmare på detta och tipsar om hur man kan ”härda” sitt Gmail-konto med några enkla steg:

  • Ställ in 2-stegs-verifiering: Denna säkerhetsfunktion kräver att du har tillgång till din mobiltelefon vid inloggning. Via telefonen fås ett verifikations-nummer via sms som ska anges för att komma åt mejlkontot.
  • Kontrollera vidarebefordringsinställningen: Mejl som skickas till Gmail-kontot kan vidarebefordras, vilket är händigt när man vill ha mejlen till fler konton. Samtidigt kan detta utnyttjas av hackare för att i hemlighet läsa meddelanden. Kontrollera att inställningarna inte manipulerats av någon som i hemlighet fått tag i dina kontouppgifter.
  • Kontrollera platsen för åtkomst: När man är inloggad kan man se en finstilt text längst ner på sidan. Texten beskriver den senaste kontoaktiviteten. Detta är tillgängligt som en enkel snabbkoll på om någon har använt ditt konto på ovanliga tider eller från en annan plats.
  • Välj bra och unika lösen: Detta tips är kanske mer allmängiltigt och säkerligen inte nytt, men använd aldrig samma användarnamn och lösenord på flera sajter. En angripare som hackar ett annat konto kan via detta slarv komma åt även Gmail (och andra konton som har samma kontouppgifter).
  • Säkra ditt system: Återigen värt att upprepa – Se till att ha de senaste antivirusprogrammen och säkerhetsuppdateringarna för ditt operativsystem och dina applikationer.
  • Använd Gmail för rätt ändamål: Tänk alltid på vilka data du lagrar hos tredjepart och tjänster som Gmail. För det enda skyddet är ett användarnamn och ett lösenord i ett system som dessutom kan visa sig vara mer oskyddat än de konton du har på din arbetsplats.