Inte sedan millennieskiftet har en kalenderdag varit så uppmärksammad bland operatörer och nätverksföretag som World Ipv6 Day, som äger rum i dag den 8 juni.
Kortfattat handlar dagen om ett storskaligt test av ipv6-protokollet på global nivå. Ett flertal stora företag så som Google, Facebook och Yahoo ska under 24 timmar se till att deras webbplatser kan nås via både ipv4 och ipv6.
Grundproblemet är att ipv6 inte är bakåtkompatibelt med ipv4. Utan någon slags översättningsteknik så som nat64 kan användare med en ipv6-adress därför inte nå ipv4-webbplatser. De båda protokollen väntas leva sida vid sida under många år framöver.
Avsikten med dagens ipv6-test är att försöka jämna ut eventuella problem som kan uppstå och som inte upptäckts i kontrollerade miljöer, så som felkonfigurerade routrar och eventuella säkerhetsluckor. Men dagen är också till för att belysa vikten av en övergång till ipv6 eftersom de kvarvarande ipv4-adresserna försvinner i snabb takt.
Ipv6 har varit en segdragen snackis och många välkomnar därför dagens test som en frisk fläkt där något faktiskt sker i praktiken. För att försäkra sig om att allt ska gå vägen under dagens test har vissa aktörer till och med testat ipv6-trafiken skarpt i förväg.
Det optimala resultatet är att all trafik flyter på som den ska, utan att något oväntat inträffar. Det återstår att se om så blir fallet.
För dig som redan kör ipv6 kan du nörda ner dig med diverse klistermärken och t-shirts.
Testa ipv6-säkerheten
Fortinet levererar säkerhetsutrustning på den globala marknaden och via en särskild testsajt kan företagets kunder testa produkterna via ipv6. Besökarna kan efter registrering nå en virtuell Fortigate appliance och se säkerhetspolicys för ipv6-trafik samt följa hur de upprätthålls. Enheten kan även i realtid få nya säkerhetsuppdateringar. Fortinet har dessutom aktiverat ipv6-nåbarhet på sin externa webbplats.
Nyfikna kan även följa ipv6-trafiken i realtid, då Akamai erbjuder en tjänst som visar all trafik som passerar företagets globala plattform.
Det svenska forskningsinstitutet Acreo har en nationell testbädd där institutioner och företag arbetar med att ta fram nya produkter och tjänster för bredbandsnät, med slutanvändaren i fokus. Acreo erbjuder nu ipv6 till samtliga testpiloter, vilket i praktiken ska innebära att ipv6 kan testas i en verklig nätverksmiljö med verkliga slutanvändare. Acreo har dessutom gjort sin webb, dns och e-posttjänst nåbar via ipv6.