Hackaren Efim Bushmanov beskriver sig själv som en frilansande forskare och har lagt ut sina projektfiler där han återskapat en äldre version av Skype-protokollet.

Målet är att förvandla Skype till "öppen källkod" och nu behöver han hjälp för att ta nästa steg.

Efim Bushmanov skriver att det "svåraste är avklarat" och syftar på att han lyckats med att klura ut hur Skypes dekomprimering och avkryptering fungerar.

"Du får en unik chans att titta på Skypes interna protokoll och kryptering. Du kommer se att det använder stark aes och rsa-kryptering med publika nycklar" skriver Efim för att locka nyfikna utvecklare till projektet.

Efim har återskapat den äldre versionen 1.4 av Skype-protokollet vilket innebär att koden inte är kompatibel med nyare Skype-klienter.

Tilltaget har fått Skype att gå i taket.

"Vi kommer ta alla nödvändiga steg för att förhindra eller slå ned försök att förändra Skypeupplevelsen" säger Skypes talesperson Sravanthi Agrawal till Linuxinsider.

Koden som ligger på depositfiles.com finns att ladda ned via Efims hemsida. Torrentlänkar och kod på github ser ut att ha raderats. Där länkarna tidigare varit står nu bara "--- oops, no more binaries, skype & microsoft & DMCA was here ---".