3. Hur många IPv4-adresser finns det?
Det finns ungefär fyra miljarder ipv4-adresser, och detta eftersom adresserna lagras i 32-bitarsformatet som har just den begränsningen. Ipv6 använder däremot 128 bitar vilket innebär att det finns ofattbara 340 sextiljoner sådana adresser att dela ut. Det är ett tal som innehåller ytterligare 36 nollor om det skulle skrivas ut i sin helhet.

Mine is longer than yours


4. Finns det risk för att jag inte får tag på någon ipv4-adress?
För eller senare är de helt slut, men det är svårt att svara på exakt när det inträffar. I många av de asiatiska utvecklingsländerna är bristen riktigt stor, och då särskilt när det gäller ipv4-adresser för mobiltelefoner. Detta eftersom många användare i dessa länder i första hand köper en mobiltelefon när de ska surfa på nätet. Det dröjer inte särskilt länge innan mobiloperatörerna i Asien därför tvingas att börja sälja ipv6-telefoner.


5. Vad händer om jag bara har ipv6 och försöker ansluta mot en ipv4-sajt?
I värsta fall kommer du inte ens att få något meddelande om att servern inte har hittats, det vill säga ett så kallat 404-meddelande. Mest sannolikt dyker det upp någon form av nätverksfelmeddelande, men exakt hur det ser ut beror på vilken webbläsare du använder.

6. Så ipv6 gör att jag inte längre kommer åt webben?
Många tjänsteleverantörer testkör nu ett antal verktyg som gör att ipv4-innehåll går att leverera till ipv6-klienter. Den allra vanligaste varianten är baserad på nat-teknik och kallas för NAT64, och den kan köras i en enhet som är kopplad direkt till tjänsteleverantörens nätverk. När en namnserver inte hittar en ipv6-adress som hör ihop med den sajt som användaren vill besöka, kan en NAT64-enhet ta värdens ipv4-adress och kapsla in den i en ipv6-adress för att skapa något som ipv6-klienten klarar att läsa av. På samma sätt kan en sådan enhet göra så att användare med olika typer av ip-adresser får möjlighet mejla till varandra.