Apple Ios hemskärm
Apple Ios på en Iphone.

I juli 2007 lanserade Apple Iphone. Telefonen blev mycket snabbt en spelare att räkna med på mobilmarknaden, och detta trots att operativsystemet Iphone OS, som senare bytte namn till Ios (iOS) hade en usel säkerhetsnivå. Många av de säkerhetsfunktioner som finns i dagens moderna skrivbordssystem så som dep och aslr saknades. Mindre än en månad efter lanseringen hade en trio säkerhetsforskare släppt detaljer om den första sårbarheten, en exploaterbar brist i den mobila versionen av Safari.

– Det hade så dålig säkerhet, det var riktigt uselt. Din webbläsare kunde köras som root och det fanns ingen sandlådefunktion, ingen dep och ingen aslr. Det var en hackares dröm, säger säkerhetskonsulten Charlie Miller på Accuvant som var en dem som upptäckte bristen.

Saker och ting har dock förändrats. Raimund Genes som är teknikansvarig på Trend Micro menar att Ios har förvandlats till att bli det allra säkraste operativsystemet på marknaden, eftersom Apple kontrollerar vilka applikationer som får köras på Iphone och Ipad, och för att företaget har varit duktiga med att fixa sårbarheter.

– Apple äger hela ekosystemet. De äger hårdvaran och mjukvaran och håller en relativt hög säkerhet. Tack vare App Store kan de också ställa saker och ting tillrätta om något skulle gå fel, menar Riamund Genes.

Apple har vid flera tillfällen hävdat att de har ett operativsystem som är säkrare än konkurrenternas. Säkerhetsexperter diskuterat ofta om det verkligen stämmer, men samtidigt har Ios inte uppvisat några större brister.

Ios har en högre säkerhet än operativsystem för skrivbordsdatorer, i de flesta fall är den också bättre än i konkurrerande mobila system. Ios inkluderar en stark uppsättning med säkerhetsfunktioner inklusive:

  • En sandlåda som isolerar program. Ios minneshantering gör det dessutom svårare att göra intrång.
  • Applikationer som körs i Ios kontrolleras av Apple och kan tas bort om man upptäcker att de innehåller skadlig kod.
  • Uppdateringar kan snabbt matas ut till Iphone och Ipad för att täppa igen säkerhetshål.
  • Mjukvaran gås ständigt igenom, och då särskilt komponenterna som är baserade på öppen källkod.
  • Plattformen har fortfarande den fördelen att hackare är mindre benägna att attackera smarta telefoner än skrivbordssystem.
Vilket os väljer du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.