Tillämpningsserver, det som på engelska kallas appliance, syftar på en tjänst som har ett enda syfte. Den gör en sak och ingenting annat. Eftersom tjänsten körs isolerat och är begränsad i omfång blir den superenkel att felsöka, enklare att underhålla och dessutom värdelös som ingång för en angripare som attackerar ditt system.

För dig som systemadministratör innebär det att du inte behöver vara orolig över att känslig kundinformation riskerar att hamna i orätta händer bara för att en ny säkerhetsbrist uppdagats i en dnsserver. Gårdagens operativsystem var multifunktionella, som schweiziska arméknivar. Dagens tillämpningsserver är en hammare.

Dumsnålt
Tack vare billigare minne, snabbare processorer och virtualisering växer bruket av tillämpningsservrar explosionsartat. I dag håller det på att bli dumsnålt att köra tjänster på samma operativsystem i stället för att separera dhcp, dns, filserver, katalogtjänst, databas och webbserver.

Trenden går mot att en minimal operativsystemskärna prepareras med de komponenter som behövs och ingenting annat. I Linuxvärlden kallas det här ”just enough operatingsystem”, förkortat jeos.

Experten: Underskatta inte komplexiteten

Johan Broman, lösningsarkitekt på Red Hat,Johan Broman, lösningsarkitekt på Red Hat, förnekar inte trenden, men tycker inte det är frågan om en verklig nyhet.

– Unix har av tradition alltid varit minimalistiskt. Tjänster som inte används har man alltid stängt ned, säger han.

Johan Broman är skeptiskt till att dela upp precis allt i vattentäta skott, och han tycker inte man ska underskatta komplexiteten i en miljö av tillämpningsservrar.

– Och operativsystemet måste fortfarande uppdateras, säger Johan Broman.