bok Svenska Hackare Boken ”Svenska hackare” av Daniel Goldberg och Linus Larsson är en ögonöppnare för många. Den beskriver hur många riksdagsmän och journalister fått sina e-postkonton hackade.

Ungefär samtidigt erkänner Rupert Murdochs mediebolag News International att företagsledningen känt till att den brittiska tidningen News of the World avlyssnat tusentals kändisars telefonsvarartjänster. Redan 2007 fälldes tidningens hovreporter för att tillsammans med en privatdetektiv sedan 2005 avlyssnat cirka 3 000 röstbrevlådor.

I båda de här fallen handlar dataintrången om personuppgifter. I det första verkar det mest röra sig om ”intellektuell sport”, men i det andra fallet är det helt tydligt affärsverksamhet. Likaså är det med stölderna av betalkortsuppgifter som vi nästan dagligen hör om via media.

Företagsdata hetast
Samtidigt visar en nyligen publicerad undersökning från McAfee och SAIC att fokus för dataintrången redan flyttat från personuppgifter och data kring betalkort till företagshemligheter.
Samma bild finns i Verizons sjunde årliga rapport om dataintrång. Den anses av många som den bäst underbyggda offentliga rapporten om säkerhet på internet.

– Tidigare år har över 85 procent av de data som stulits varit data kopplade till betalkort eller bankkonton. Under 2010 var betalkortsdata under 50 procent av de data som stals. Majoriteten var i stället information om företag, företagshemligheter, forskningsresultat, processbeskrivningar, affärsuppgörelser, personuppgifter och kvartalsintäkter, säger Dave Ostertag, forskningschef på Verizons avdelning för incidenthantering.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning