Mobiltelefontillverkarna vet inga gränser för hur de ska göra reklam för sina små underverk och det kommer en ny telefon med nya fantastiska egenskaper som överglänser alla andra ungefär varannan vecka. Men ingen tillverkare är särskilt intresserad av att berätta vad som finns under skalet eller hur telefonen är konstruerad. En modern smartphone tillhör en av de mest högintegrerade enheter som över huvud taget finns, med transistorer som räknas i hundramiljontal. Nyligen fick en smartphone ensam ansvaret för att styra en satellit i låg omloppsbana och dessutom ta bilder av Jorden.

HTC Desire

Vi dissekerar ohämmat
Men TechWorld vill alltid veta mer. Brinnande av nyfikenhet tog vi helt enkelt en HTC Desire och plockade den i småbitar och konsulterade några bättre elektronikkonstruktörer för att reda ut vad vi fann där inne.

En modern telefon är givetvis inget annat än ett datorsystem, om än ett väldigt litet och kraftfullt sådant, med ovanligt många periferienheter. HTC Desire innehåller ett tiotal radiosändare – den kan på en och samma gång sända musik på fm-bandet och dela med sig av internet både som en trådlös accesspunkt med modernaste kryptering och via usb-sladd till en dator som den tar batteriladdning ifrån.

Den här artikeln är bara en välgrundad gissning. Om telefonen verkligen är kopplad så som beskrivs kommer vi aldrig att få reda på. Ingen tillverkare vill berätta hur de bygger upp sina kretsfamiljer och apparater.

HTC Desire


Antennerna ligger ingjutna i plasthöljet där det finns plats. Telefonen har diversitetsmottagning med två antenner för att förbättra hörbarheten på mikrovågssignalen vid exempelvis problem med flervägsutbredning. De sitter mer än en halv våglängd ifrån varandra vid 2 gigahertz.

Draken är kraftfull
Telefonen är nästan helt uppbyggd kring en enda jättekrets, Snapdragon QSD8250. Kretsen kommer från den amerikanske tillverkaren Qualcomm och torde vara en av de mest högkomprimerade kretsar som finns, en asic som innehåller de flesta av telefonens maskinvarufunktoner, inklusive flera processorer, primärminne och rom med programkoden och mängder av gränssnitt, analoga såväl som digitala.

Snapdragon används bland andra av Sony Ericsson, Huawei, Samsung, LG, Dell, Acer och Asus. De allra flesta mobiltelefontillverkare i dag bygger en telefon genom att köpa en kretsfamilj från någon av de få tillverkare som finns, välja en passande display, cad:a kretskorten enligt kiseltillverkarens designråd och designa ett snyggt plastskal runt omkring.

nedre kortets processorsida

Det nedre kretskortets processorsida domineras helt av Snapdragonkretsen. Den är kopplad direkt till transceiverkretsen RTR6285 som tar den lågfrekventa bärvågen från Snapdragon och konverterar upp den till lämplig utfrekvens från 800 till 2 100 megahertz, för vidare befordran till andra sidan kretskortet. Den innehåller flera bandpassfilter för att inte föra ut otillåtna övertoner från uppkonverteringsprocessen i etern, och den demodulerar också inkommande bärvåg. Plåtremsorna runt omkring är skärmburkens väggar. Locket är avtaget. Mikrocontrollerns funktion är okänd – kanske samordnar den sensorerna, som accelerometrarna och den digital kompassen.

Utöver Snapdragon tillkommer externa kretsar som radiotranscievrar (bland annat Qualcomm RTR6285) och effektförstärkare för gsm och umts (Sky SKY77336-2), en styrkrets och transciever för wi-fi (Qualcomm WCN1312 med processor, transceiver, effektförstärkare och antennomkopplare i samma kåpa) och en för bluetooth (Qualcomm QTR8200). Den sistnämnda innehåller dessutom en rds-mottagare för fm-bandet och en fm-sändare för att sända musik till en närbelägen fm-mottagare, exempelvis i bilen. Antennerna för dessa sitter ingjutna i olika delar av telefonens plasthölje. Det är ont om plats och antennerna får sitta där de ryms, helt enkelt. Det har resulterat i att den ena gsm-antennen hamnar just där man har handen när man talar i telefonen, men det är bättre så än att den inte fick plats över huvud taget. För fm-mottagning används hörlurssladden som antenn.

Kontaktdon

Kontaktdonen som binder samman de staplade kretskorten med hjälp av flexkort är bara några millimeter på bredden och cirka 10 millimeter långa. Här ser du anslutningarna till displayen.

LCD ljusdrivning

Det här är sannolikt effektdrivningen till belysningen av lcd-
displayen. Anslutningarna pam1-pam2 ansluter till vibrations-
motorn, som sitter ingjuten i locket. I plastskalets hörn sitter gängade mässingsbussningar för m1-skruvar.

Detta är QSD8250

snapdragon

QSD8250 är en asic, application specific integrated circuit som programmerats av Qualcomm och försetts med två processorer enligt ARM-arkitekturen och en väldig mängd gränssnittskretsar, både digitala och analoga. Bland de analoga märker vi en ljudutgång i stereo och en 128-rösters synthesizer, och en högfrekvensutgång för radiosändning. Ur den senare kommer färdigmodulerad radiovåg som körs genom en uppkonverterare för att få rätt frekvens för det gsm- eller umts-band man vill sända på för tillfället. Intill sitter en analog ingång som tar emot den demodulerade bärvågen från demodulatorkretsen. Asic:en har också logik för att hantera en mottagen gps-satellitsignal.

Det finns gränssnitt för en bluetooth-drivkrets, en wlan-drivkrets, en digitalkamera på maximalt 12 megapixel och en lcd-display på maximalt 1024 x 720 pixel. Programvaran inkluderar en stor mängd ljud- och videocodecar, stöd för mobil-tv och olika drm-skydd.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning