Kamera i smörgåsform
Som om inte det skulle räcka finns dessutom en 5 megapixels kamera monterad i en sockel på kretskortet. Det är en kameramodul i form av en liten kub på 8 x 8 x 8 millimeter som tryckts ned i en sockel och låsts med en tunn rostfri plåtbygel. Den kommer från Qualcomms dotterbolag Anteryon Wafer Optics, som utvecklat ett sätt att bygga kameror på kiselchipar och stapla de optiska elementen ovanpå varandra som en sandwich, inklusive bländaren längst upp. Resultatet är en kamera i en enda modul monterad på en fyrkantig chip carrier som kan bytas enkelt om den går sönder. Den är kanske inte världens bästa kamera, men definitivt en av de minsta 5 megapixelkamerorna. Snapdragon har gränssnitt för att hantera sådana kameror direkt, med upplösningar upp till 12 megapixel.

kameramodul

Anteryons plug-in-kamera är mindre än en sockerbit och mycket lätt att byta ut. Den består av sex lager av glas och kisel staplade på varandra. Det nedersta lagret är ccd-arrayen och tillhörande elektronik.

lysdiodskort

Lysdioden som fungerar både som fotoblixt och ficklampa är 1 x 2 millimeter. Den sitter på ett kretskort som enkelt kan pluggas ur sitt kontaktdon. Det gula inuti är det gula fosfor som gör om en del av diodens blå ljus till gult, med vitt ljus som resultat.

Utöver det här finns en hel del direkt i/o-flöde för att tända och släcka belysning, hantera tangenter och den optiska ”styrkulan” (en upp-och-nedvänd mus), samt en större drivkrets för att driva den vita lysdiod som fungerar som kamerablixt.

Ljuddelen har en 128 rösters midi-synthesizer och inbyggd effektförstärkare som kan driva en liten men ljudlig högtalare för ringsignaler, väckarklocka eller högtalartelefon, samt hörlur och headset. Vibrationen sköts med en endast tio millimeter lång likströmsmotor som fått en excentrisk vikt påstukad på axeln.

Redan ännu smartare
Qualcomm vilar inte på lagrarna. Sedan HTC Desire nådde marknaden har man släppt ytterligare, starkare Snapdragon-kretsar, med dubbla och fyrdubbla kärnor i 45 nanometersteknik, med klockfrekvenser på 2,5 gigahertz, snabbare grafikprocessorer, mera minne och stöd för lte (4g), som dessutom har lägre effektförbrukning än generationen innan.

I en stationär dator, där grafikkortet kan dra många ampere och bestyckas med fläkt, är det lätt att skapa högpresterande grafik. Men i en mobiltelefon, där resurserna är betydligt mer begränsade, får man beundra Qualcomm för vad de lyckats åstadkomma.

nedre kretskortets minnessida


Det nedre kretskortets minnessida domineras av minneskretsen från Hynix och Qualcomms batterihanteringskrets PM7540, som bara på den här sidan av kortet driver fyra dc/dc-omvandlare, som avslöjar sig som fyra runda ferritburkar som är induktanser i switchaggregatet.

Sändarslutsteget SKY77336 får sin hf-drivning från andra sidan kretskortet och innehåller en hel mängd olika effektförstärkare för olika frekvensband, även om man bara kan sända på en frekvens i taget. Nedanför den sitter två guldkontakter som är anslutning mot den nedre mottagarantennen i diversitetssystemet. Alla basbandssignaler som ska till övre kretskortet framförs på ett brett, svart flexkort som är ordentligt skärmat. Det fungerar dessutom som motvikt och jordplan för antennerna. Uteffekten från sändardelen förs över till det övre kortet på en endast en millimeter tjock koaxialkabel terminerad i en u.fl-kontakt (halvt dold).


övre kortet kamerasida


Det övre kretskortet domineras, förutom av digitalkameran som här att tagits ur sin sockel, av några noggrant hoplödda skärmburkar som döljer antennomkopplarna för mikrovågen, och wlan-kretsen. Antennanslutningarna för dem syns nederst. Bluetooth-sändaren sitter strategiskt placerad eftersom den också innehåller fm-mottagare och -sändare, vilka behöver headsetsladden som antenn. Den oerhört smala koaxkabeln från sändarslutsteget kommer upp till vänster och slutar i en u.fl-kontakt (endast 3 millimeter bred), medan övriga basbandssignaler kommer på det skärmade (grå) flexkortet i mitten. Högtalaren sitter i locket och ansluts mot de två runda guldkontakterna när apparaten skruvas samman. Kortets andra sida vänder mot användaren och där sitter sensorer som känner ljuset i omgivningen.

Läs mer på nätet

Foto: Arthur Payne