På ett mindre företag med ett lokalt nätverk är det inte alltid säkert att det finns it-personal med nödvändiga specialistkunskaper. På din egen arbetsplats är det kanske just du som mer eller mindre ofrivilligt har utsetts till nätverksadministratör, och då behöver du säkerligen också lite hjälp. Vi har letat fram tio olika verktyg, varav de flesta är gratis, som underlättar administrationen av ett nätverk.

Allmänna nätverksverktyg


 Network Magic Essentials
Alla som har ett nätverk av enklare slag kan ha nytta av Cisco Systems paket Network Magic Essentials som innehåller flera användbara verktyg för dig som inte har så mycket erfarenhet av nätverk. I paketet finns en nätverkskarta som visar alla enheter i nätverket samt viktig information om dessa så som ip-adress, hård- och mjukvarukonfiguration. Du får också med hjälpverktyg som bland annat lagar anslutningar som inte fungerar.

 Network Magic Pro
Du som administrerar ett något mer avancerat nätverk kan istället testa Network Magic Pro. Utöver de funktioner som ingår i Network Magic Essentials har det stöd för fler nätverksenheter samt verktyg som kontrollerar åtkomsten till internet. Pro-versionen inkluderar även några smarta säkerhetsverktyg och en rapportfunktion som listar hur mycket bandbredd olika datorer har förbrukat.

 Spiceworks IT Desktop
Här är ytterligare ett gratis allt-i-ett-verktyg för nätverket. Spiceworks IT Desktop är webbläsarbaserat och erbjuder massor med detaljer om alla enheter i ditt nätverk så som tillgängligt utrymme, totalt diskutrymme, vilka antivirusprogram som används och till och med eventuella anslutningsfel för servrar. IT Desktop är svårare att använda än Network Magic-programmen, men de avancerade funktionerna gör att det är bättre anpassat för företaget. Det kan för övrigt även lista alla mjukvaror på alla datorer, och programmet har också ett kösystem som hjälper it-personalen att hantera supportärenden.

 Network Scanner
Network Scanner från LizardSystems är ett av de bästa verktygen för att snabbt och enkelt samla in information om alla enheter på nätverket. Det är gratis för privatpersoner och kostar cirka 260 kronor för företag. Verktyget skannar ditt nätverk och ger dig sedan alla detaljer inklusive ip-adresser. Det är särskilt användbart om du oroar dig över säkerheten, då det ger dig en varning i de fall en dator kan kommas åt utifrån. Programmet listar också publika mappar så att du snabbt kan identifiera säkerhetshål och täppa till dem.


 Netbrute Scanner

Raw Logic Softwares Netbrute Scanner (gratis) är ett extremt användbart verktyg för dig som vill testa säkerheten i nätverket. Det skannar alla datorer och letar efter säkerhetshål så som öppna tcp-portar, mjukvara som erbjuder server- och ftp-funktioner samt delade mappar och resurser. Baserat på vad som hittas kan du välja att konfigurera om varje dator. Även om Netbrute Scanner inte har officiellt stöd för Windows 7 så fungerar det ändå bra på det operativsystemet.