Öppen virtualisering var tidigt förknippat med projektet Xen. Xen var öppen källkod men på grund av dess komplexitet kunde projektet inte införlivas direkt i Linuxkärnan.

I de fall Xen användes som virtualiseringsmotor behövdes specialversioner av Linuxkärnan som preparerats med Xen i efterhand.

Omaket med Xen och Linuxkärnan gav grogrund till konkurrenten Kvm som utvecklades av israeliska Qumranet. Kvm hittade in i Linuxkärnan och Qumranet köptes upp av Red Hat.

Sedan uppköpet har Red Hat valt att helt lägga Xen på hyllan och satsa helhjärtat på Kvm. Novell/Suse vill inte välja någon virtualiseringsmotor framför den andra och har valt att stöda både Xen och Kvm.

Oracle som också är involverade i virtualiseringskriget bygger sin virtualiseringslösning på Xen samtidigt som Oracles Linuxversion "Unbreakable Linux" till stora delar bygger på Red Hat Enterprise Linux.

För Oracle är det alltså inte bra att Red Hat helt lagt Xen på hyllan.

Nu ser det däremot ut som att Oracle är på väg att slå tillbaka. I ett blogginlägg meddelar Oracle att Linuxkärnan nu innehåller all den kod som behövs för att få Xen att fungera, och det ända sedan version 2.6.37.

"Allt det här betyder att varje bit mjukvara som Linux behöver för att fungera perfekt med Xen finns i kodträdet till Linuxkärnan. Jag har under de senaste åren hört konkurrenterna säga 'Det finns inget Xen-stöd i Linux' som ett sätt för att producera fud med Xens användarbas och förespråka alternativen" skriver Wim Coekaerts.

"Det här är stort. Xen är en perfekt virtualiseringsmotor med funktioner som inte går att få i en icke-renodlad virtualiseringsarkitektur. Vi håller på att undersöka det här och mer kommer i framtiden" skriver Wim som avslutar inlägget med "Bra tider".

Oracles och Red Hats tjafs innebär förhoppningsvis ännu bättre virtualiseringsplattformar framöver. Det ska tilläggas att Oracle även står bakom Virtualbox, en populär produkt bland systemadministratörer och utvecklare.