Deneva-serien lämpar sig för datorhallen i första hand.

Flashminnestilverkaren OCZ Technology har nyligen släppt flashdisken Deneva 2, som skeppas med den senaste Sandforce-styrkretsen och en prestanda som är närmare det dubbla jämfört med sin föregångare.

Deneva 2-familjen släpps också i två serier. Dels i R-serien, som står för tillförlitlighet (eng: reliability), samt C-serien (eng: commercial). Skillnaden mellan de består i huvudsak av kretsval, där tillverkare valt att säkra R-serien med en livslängd på 10 miljoner timmar i enlighet med mtbf (mean time between failure). C-seriens motsvarande mätvärde är enligt tillverkaren 2 miljoner timmar.

SSD-produkten finns i flera gränssnittsvarianter. Den kan köpas med sata 3.0-, sas 2.0-, eller pcie-gränssnitt. Formfaktorn är på samma sätt också varierad. Flashdisken finns som 1,8-, 2,5- och 3,5-tums ssd.

De nya styrkretsarna, Sandforce 2582 eller 2281 beroende på modell, säkrar enligt tillverkaren goda prestanda. OCZ uppger att läsprestandan uppgår till hela 550 megabyte per sekund som bäst. Vid skrivning är prestandan upp till 525 megabyte per sekund. Antalet iops uppgår till 80 000 vid slumpmässig skrivning av 4 kilobyte stora datablock.

Sifforna kan jämföras med den första Deneva-flashdisken, som med en Sandforce 1500-styrkrets levererade upp till 50 000 iops och ungefär halva prestandan vid läs- och skrivoperationer.

Precis som den första Deneva så riktar sig även Deneva 2 helt och hållet till enterprise segmentet. Den har även stöd för 128- och 256-bitars aes-kryptering.

IDG News