Miljontals Windows-datorer världen över ser ut att ha fallit offer för ett nytt botnät. Detta via ett rootkit kallat TDSS, som tycks vara en del av en kampanj i syfte att bygga ett botnät på riktigt stor skala. Det uppger it-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab, vars forskare hållit ett öga på den skadliga koden sedan den först dök upp för cirka tre år sedan.

TDSS, tidigare även känd som TDL och ibland för sin rootkit-komponent Alureon, har idag steg för steg utvecklats till ett fullfjädrat malware-verktyg.

Under de senaste veckorna har företagets it-säkerhetsforskare enligt egna uppgifter lyckats penetrera tre kontrollservrar som används för att administrera den senaste versionen av den skadliga koden, TDL-4. Genom att granska servrarna har forskarna hittat ip-adresser till 4,5 miljoner infekterade datorer, varav 1,5 miljoner finns i USA.

Om botnätstrukturen är aktiv betyder det att den utgör en av de största i världen. I sådant fall är den amerikanska delen av nätet enligt forskarna värd 250 000 dollar i den undre världen. Summan motsvarar lite drygt 1,6 miljoner kronor.

IDG News