När Unixoperativet bsd (Berkeley Software Distribution) lanserades 1977 var Linux inte ens påtänkt. Bsd fyller alla krav för att få Unix-stämpeln och används bland annat i Mac OS X.
Nu har tiden (eller närmare bestämt Linux) däremot sprungit om bsd och det är dags att gå vidare, det tycker Red Hat-utvecklaren Lennart Poettering som blivit intervjuad av Linuxtidskriften Linuxfr.
Lennart anser att Linux idag har så många fler funktioner som inte ingår i bsd eller gränssnittsstandarden Posix att bsd inte längre är något relevant operativsystem.
Linux innehåller exempelvis stöd för processorgrupper cgroups, dynamisk laddning av drivrutiner med udev, fnotify, timerfd, signalfd.
Lennart Poettering är också upphovsman till ljudservern Pulseaudio och en ny snabbare uppstart, systemd, som ersätter den äldre Unix-baserade modellen "init".
När det gäller Linuxdistributionen Debians nyliga satsning på att låta användaren välja mellan Linuxkärnan och bsd skrädder inte Lennart Poettering orden:
"Debian kFreeBSD är ett leksaksoperativ, som folk borde förstå. Det är helt okey att göra leksaksoperativ, alla älskar leksaker. Men om Debian begränsar sin utveckling för utvecklarnas naiva intresse av leksaksoperativ så är det deras problem." säger Lennart.
Bakgrunden är att Debian valt bort att implementera den nyare uppstarten systemd eftersom den då skulle krocka med init som behövs för att bsd-kärnan ska gå att starta.
Lennart är inte den ende som tycker det är dags att sluta ta hänsyn till den numera ålderstigne bsd. Inom Gnome-projektet förs också en diskussion om att det kanske är dags att sluta begränsa plattformen till den minsta gemensamma nämnaren och enbart fokusera på Linux. Det skulle i så fall betyda att Gnome inte längre fungerar på Solaris och bsd.