Allt sedan den första hårddisken såg dagens ljus 1954 har vi levt med problemet med fragmentering av filer. Fragmentering innebär att en fil sprids ut på flera olika ställen på disken och det mekaniska läshuvudet måste hoppa runt för att läsa in filen, och det tar längre tid än om filen ligger placerad i ett stycke så att den kan läsas i en sekvens. Det har sedan länge funnits produkter för defragmentering och vi har också i dag ett sådant verktyg inbyggt i Windows.

I och med att allt fler företag går över till en virtuell miljö infinner sig frågan om man ska defragmentera även virtuella servrar och hur det i så fall kan ske med minsta prestandapåverkan i en sådan gemensam miljö. Vi har undersökt ett verktyg som påstår sig lösa dilemmat, och hittar både för- och nackdelar.

Disk

Två delar samverkar
V-Locity 2 från Diskeeper består av två delar, en del som installeras på hypervisornivå, i det här fallet ESX eller Hyper-V, och en klientdel som installeras i den virtuella servern. De här komponenterna samverkar för att inte en enstaka vm ska ta för mycket resurser i anspråk och sänka prestandan för alla servrar – en bra och smart funktion.

Produkten kan också på plats förminska diskar som skapats att vara expanderande och som kanske tömts på sitt innehåll när man vill få tillbaka utrymmet. Ytterligare en mycket bra och unik funktion.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: V-Locity 2.0
Tillverkare:
Diskeeper
Produkttyp: Defragmentering av virtuella Windowsdatorer
Hypervisors ESX eller Hyper-V
Cirkapris: 1350 kronor per fysisk processorkärna, men oavsett antalet fysiska och virtuella servrar.

+ Effektiv bakgrundsdefragmentering. Kan förminska
expanderande diskar. Synk-roniserar arbeten på hypervisornivå.
- Fungerar endast på Windowsdatorer. Kan öka trafik för replikerade san. Ska inte användas på vm som har aktiva snapshots.

BETYG
Installation: 15 av 20
Administration: 15 av 20
Användningsområden:
10 av 20
Prestandaeffekt: 30 av 40

TOTALT: 70 av 100