Nyhetsmedierna talar numera jämnt och ständigt om nya rekordpriser på el, och leverantörerna varnar dessutom för att vi kommer att få se ännu högre nivåer inom en snar framtid. Det verkar liksom inte finnas något stopp trots att vi bor i ett land med billig vattenkraft, stora kärnkraftsanläggningar och en snabbväxande vindkraftspark. Därför finns det all anledning att se över elförbrukningen hos det egna företaget, och då inte minst på klientsidan där det tenderar att dra iväg ibland eftersom användarna inte alltid är så bra på att stänga av sin utrustning när de stämplar ut för dagen.

Metoderna för att sänka strömförbrukningen är många. Vissa kostar en hel del att införa medan andra är helt gratis bortsett från den egna arbetsinsatsen.

Mer energieffektiva klienter gör att företagets miljöpåverkan minskar, men det finns också en hel del pengar att spara – det kan helt klart löna sig att satsa en slant på ett effektiviseringsarbete.

gräsdator

Stationärt inte standard
För drygt tio år sedan var det mer eller mindre standard att använda stationära datorer på företag, men nu blir det allt vanligare att organisationer övergår till bärbara modeller. Den främsta anledningen är kanske att de kan tas med på resor och lätt flyttas mellan skrivbordet och konferenslokaler. En bra bonus som alla kanske inte tänker på är att bärbara datorer också är mer strömsnåla.

Av naturliga skäl har bärbara datorer fler strömsparfunktioner och mer energieffektiva komponenter än stationära modeller – helt enkelt eftersom de är konstruerade för att köras på ett batteri med tämligen begränsade resurser. Företag som använder stationära datorer som börjar kännas aningen utdaterade, har en god möjlighet att kapa energikostnaden i samband med en uppgradering genom att helt gå över till bärbart. För mindre företag blir skillnaden inte särskilt stor, men för de största organisationerna finns en hel del att vinna.

Volvo IT som ingår i Volvo Group och som arbetar med industriella it-lösningar är ett många företag som har valt att satsa på bärbara datorer.

– Övervägande delen av de nya datorer som köps in i dag är bärbara, och trenden är att det blir allt färre stationära. Den enda nackdelen är det högre priset på bärbara, men det övervägs av den ökade flexibiliteten, säger Anders Asserlind, global produktchef för pc på Volvo IT.

Om det känns som ett allt för stort steg att växla från stationärt till bärbart kan man i stället välja att byta ut gamla bildskärmar mot nya, mer energieffektiva modeller. Skulle det vara så illa att företaget har tjocka crt-modeller i bruk så bör de kastas ut på direkten, och satsa på platta led-skärmar som är det strömsnålaste som finns på marknaden i dag. Även när det gäller skrivare och andra tillbehör till klienterna kan det finnas anledning att göra en översyn.

Men till stor del är nyckeln till att upprätthålla en fungerande miljöpolicy att ändra beteenden. De anställda behöver lära sig att spara ström, utan att det känns jobbigt eller att det påverkar arbetet i någon större utsträckning. Det kan vara på sin plats att genomföra någon typ av utbildning i ämnet.