XP precis som W7
Vidare berättar Sorin Srbu att det inte är helt enkelt att strömstyra Windows XP med gpo:er, så därför har it-avdelningen på Uppsala Universitet sedan några år tagit hjälp av ett gratis tredjepartsprogram med namnet EZ GPO. Det aktiveras via Active Directory och kan justeras med hjälp av en gpo så att man får ungefär samma funktionalitet som när man använder Windows 7. Sorin Srbu tipsar också om att man kan använda de småprogram som följer med vissa moderkort för att exempelvis ställa in processor och grafikprocessor så att de går ner i varv när det är lämpligt.

Ett alternativ till att förlita sig på funktioner i Active Directory är att köpa ett tredjepartsprogram som kan ta hand om olika styrfunktioner. Det finns ett antal sådana att välja mellan på marknaden, till exempel Green Snapper. Det körs som en tjänst på en Windowsserver och på varje klient installeras också tillhörande program. Produkten fick ett lovande omdöme när vi testade det i TechWorld 9/2010. Läs testet här: Green Snapper snålar effektivt i stor skala

Sorin Srbu

Systemadministratören Sorin Srbu på Uppsala Universitet använder bland annat gpo:er för att styra klienternas strömsparfunktioner.

Pwrsmart från amerikanska New Boundary Technologies är ett annat exempel på mjukvara för central styrning, och den erbjuds även som webbtjänst. Precis som för Green Snapper installeras en agent på varje klient, medan själva styrkonsolen installeras på en server. Via konsolen får du överblick, styrning och rapportering av strömsparfunktioner för organisationens arbetsstationer.

Enligt Sara Blomkvist, affärsutvecklare på Inuit (som distribuerar Pwrsmart), har programmet flera styrkor jämfört med konkurrenterna. Hon nämner bland annat möjligheten att stänga ner datorer som annars inte lyckas gå ned i viloläge, schemaläggning av start av datorer inför en arbetsdag, skydd av affärskritiska processer samt rapporteringen av både miljövinster och sparade kronor. Pwrsmart kan också installeras relativt snabbt och ger en snabb vinst i förhållande till investeringen.

Green Snapper

I Green Snapper får du upp en kalendervy där du enkelt kan ange när olika typer av strömsparfunktioner ska aktiveras. Programmet fick ett gott betyg i TechWorlds test i höstas.
"Själva mjukvaran kan enkelt installeras på 100 klienter på under en timme"

– Själva mjukvaran eller tjänsten kan enkelt installeras på 100 klienter på under en timme, och därefter kan Pwrsmart påbörja nulägesanalysen. Sedan tar det mellan fem minuter och någon timme att anpassa energibesparingsåtgärderna till organisationen, säger Sara Blomkvist.

Sara Blomkvist

Inuits affärsutvecklare Sara Blomkvist hävdar att den grundläggande installationen av PwrSmart inte tar mer än en timme i ett nätverk med 100 klienter.

Du kan välja svenskt
Du som vill slippa installationer på klienterna kan i stället ta en titt på det svenska alternativet Greenvision som har utvecklats av Mikael Fältström. Programmet letar upp de datorer som finns i nätverket, som du sedan kan gruppera efter eget tycke och ställa in önskade tider för avstängning med mera. Greenvision används av flera kommuner och skolor i Sverige.

Du som arbetar för ett mindre företaget tycker kanske att administrationsprogrammen från tredjepart är lite för avancerade, och att det dessutom är en onödig kostnad. Då kan det vara läge att undersöka om det finns lämpliga gratisverktyg, kanske till exempel Sysinternal PS Tools, för att skapa egna hemsnickrade script. Sorin Srbu på Uppsala Universitet ser dock vissa problem med det.

– Att skripta nerstängning av klienter är lite farligt, i alla fall för oss, för man måste skripta en koll först att ingen är påloggad och att användarna inte håller på med någon långkörning av ett eller annat slag. Det blir besvärligt och man vinner inte så mycket på det, som jag ser det.

Greenvision

Den svenskutvecklade mjukvaran Greenvision har fördelen att den enbart behöver installeras på en server – du slipper alltså ränna runt och lägga in en agent på varje enskild klient.

En annan risk med att skriva egna skript är att de på något sätt gör intrång i det patent som Greenvision har registrerat för sin mjukvara. Det hävdar i alla fall Mikael Fältström. Enligt honom gäller det att se upp om man har tagit fram ett skript som styr strömsparfunktioner från centralt håll utan att det behövs någon extra mjukvara på klienterna. Green Snapper och Pwrsmart ligger alltså inte i farozonen.