Byt till tunna klienter
Tunna klienter, det vill säga riktigt enkla datorer vars beräkningar utförs på centrala servrar, är också ett intressant alternativ för att sänka strömförbrukningen. Minskningen landar i regel någonstans mellan 30 och 80 procent beroende på vilka system som används och vad som användes tidigare. En positiv bieffekt är att en tunn klient i regel har en längre livstid än en vanlig dator – fem år är det normala medan en vanlig dator många gånger byts ut redan efter tre års bruk. Det mest negativa är att en tunn klient kräver en konstant uppkoppling och en bra bandbredd, och om den tillhörande servern kraschar så slutar också alla klienter att fungera.

Det är viktigt att komma ihåg är att ett införande av tunna klienter gör att strömförbrukningen i datorhallen ökar något, även om det inte är mycket. Enligt Tomas Ortlieb, affärsområdeschef för Klient på Svensk IT Funktion, gör en typisk tunn klient av med mellan 7 och 15 watt jämfört med en ordinär stationär pc som ligger kring 80 watt. Han påpekar också att om man exempelvis kör200 tunna klienterna mot en Citrix-server med en maxeffekt på 1 500 watt så landar den extra strömförbrukningen för enbart servern i sig på drygt 7 watt per användare.

Pwrsmart

Pwrsmart finns både som vanlig mjukvara och som webbtjänst. Webbvarianten har ett något mer lättöverskådligt gränssnitt.

Allt beror naturligtvis på vad man kör den tunna klienten mot och hur många användare som delar på servern. Totalt sett förbrukar tunna klienter inklusive server i vilket fall betydligt mindre ström än ordinära datorer. Queen Margaret University i Edinburgh, Skottland är ett färskt exempel från verkligheten som visar på vad man kan vinna på att övergå från ordinära persondatorer till tunna klienter.

Universitetet har i dag ersatt 95 procent av sina gamla maskiner med tunna maskiner, och resultatet är att strömförbrukningen har gått från 983 000 kilowattimmar till 648 000 kilowattimmar per år. Det resulterade i att elräkning kapades med motsvarande 1 miljon kronor, och för detta har skolan har fått mottaga brittiska regeringens pris för bästa grön it-lösning under 2010.

Tomas Ortlieb

Tomas Ortlieb på Svensk IT Funktion behärskar ämnet tunna klienter. Enligt honom förbrukar en sådan dator mellan 7 och 15 watt.

TechWorlds slutsats
Som vi nämnde inledningsvis finns det flera metoder för att spara ström på klientsidan, allt från bärbara datorer, tunna klienter och led-skärmar till gpo:er, tredjepartsprogram och utbildning av användarna. Det kan kanske kännas som ett mödosamt jobb att kasta sig över alla varianter på en gång. Vi föreslår att ni stället försöker beta av ett fåtal metoder varje år och se vad resultatet blir. Kom ihåg att det alltid är bättre att bara testa någon enstaka alternativ än att inte göra något alls. Både vår miljö och företagets kassakista mår bra av att vi sparar ström.

Stänger du av din jobbdator på kvällar och helger?

infograf

1. Ja, oftast 48 %
2. Nej, oftast inte 34 %
3. Nej, jag använder sömnläget primärt 18 %

Totalt har 293 personer svarat på techworld.se