Största nyheten i Linux 3.0 är bytet av själva versionsnummret i sig. Linus Torvalds utlovade inga större förändringar mot Linux 2.6. Bytet skedde dels för att fira Linux tjugoårsjubiléum och dels för att "2.6.40 var ett alldeles för högt nummer" för att citera Torvalds.

Nu är Linux 3.0 ute men inte helt utan nyheter. Virtualiseringsmotorn Xen ska nu vara helt integrerad i Linuxkärnan från att tidigare ha distribuerats som en helt separat fix. Därmed blir det betydligt enklare för systemadministratörer att välja mellan Xen och rivalen Kvm. Kvm har distribuerats med Linuxkärnan sedan version 2.6.20 som kom 2007.

Filsystemet btrfs (better file system) ser också flera förbättringar. Bland annat får btrfs stöd för automatisk defragmentering. Höstens version av Fedora 16 planerar använda btrfs som standard vilket borgar för att filsystemet kommer hitta in i Red Hat Enterprise Linux på sikt. Btrfs finns i rhel redan idag men är fortfarande klassad som "experimentell".

Samtidigt som Linux 3.0 släpps tar Linux för realtidssystem ett stort kliv framåt. Realtids-Linux, precis som tidigare Xen, är ett separat projekt som levererar en mjukvarufix som måste appliceras i efterhand. Realtids-Linux har tidigare byggt sin kod anpassad för Linux 2.6.33 men tar nu klivet fram till Linux 3.0.

Realtids-Linux används i deterministiska system där en operation måste vara garanterad att ha utförts inom en viss tidsrymd. System som använder Realtids-Linux har lägre genomsnittlig prestanda än vanlig Linux men prestandan är å andra sidan väldigt jämn utan "formtoppar" och perioder med långa svarstider - precis som en klocka.

En av de största bidragsgivarna till Linux 3.0 är oväntat Microsoft som tar en femteplats i antal förändringar räknat. Microsoft slås endast av Red Hat, Intel, Novell och IBM. Microsofts kodbidrag består i att rusta Linuxkärnan för Microsofts virtualiseringsmotor Hyper-V.

Linux 3.0 kommer tidsvis hitta in i alla större populära Linuxdistributioner som exempelvis höstens versioner av Ubuntu och Fedora. Är du sugen på att testa Linux 3.0 men inte är villig att kompilera själv kan du ladda ned live-skivan Finnix som blev första Linuxdistribution att implementera Linux 3.0.