nimbus ssd
100 terabyte ssd-lagring från Nimbus ser nu till att Ebays virtuella maskiner jobbar mer effektivt.

För en tid sedan hade auktionssajten Ebay svårt att möta prestandakraven när det gällde lagringssystemet i företagets virtuella maskiner. Diverse lagringssystem testades och valet föll på en ssd-lösning från Nimbus.

Under det senaste året har Ebay därför successivt bytt ut cirka 100 terabyte hårddiskar mot flashbaserade ssd-enheter. Ebays avdelning för kvalitetssäkring kör över 4000 virtuella Vmware ESX-servrar på 200 fysiska maskiner, varav hälften nu enbart använder ssd-lagring.

Enligt Ebay innebär flashlagringen bland annat att en virtuell maskin kan rullas ut på endast fem minuter i stället för som tidigare 45 minuter. Ssd-lösningen möjliggör även att servrarna klarar nära tio gigabit ethernet iscsi-prestanda.

Även om prestandaökningen var den huvudsakliga målsättningen kan Ebay även skryta med att de halverat det fysiska lagringsutrymmet och sänkt energiförbrukningen med 78 procent. Kostnaden sägs ligga på samma nivå som tidigare lösningar.

Totalt körs tolv ssd-system med Nimbus s-klass, med lagringsoperativsystemet Halo under huven. Flashinstallationen som enligt Nimbus är en av de största i världen ersätter Netapp- och HP-hårdvara med 15 000-varvshårddiskar.