datacenter blixt
Amazons och Microsofts datacenter i Dublin lyckades inte rå på naturens molnkrafter.

Användare av Amazons EC2-molnplattform samt Microsofts BPOS (Business Productivity Online Suite) stötte på patrull i söndags, när ett blixtnedslag slog ut kraftförsörjningen till företagets datacenter i Dublin, Irland. Detta rapporterar nyhetssajten Data Center Knowledge.

Enligt Amazon ska blixten på söndagskvällen ha träffat en transformator i närheten av deras Dublin-datacenter, som i sin tur orsakat en explosion och brand. Vanligtvis ska kraftförsörjningen tas över av reservgeneratorer, men explosionen skapade en överspänning så kraftig att den även slog ut delar av kontrollsystemet som synkroniserade med reservkraften, skriver Amazon på sin Status Dashboard.

Arbetet för att återställa kraftförsörjningen har pågått under hela natten, vilket lett till att ett antal användare påverkades av haveriet. Exakt hur många som berördes framgår dock inte. Amazon uppger att man vid 06.30 på måndagsmorgonen återställt 75 procent av de påverkade instanserna.

Då Dublin är ett center för molntjänster i Europa har även Microsoft drabbats av blixtnedslaget. Enligt statusuppdateringar på Twitter samt företagets Service Health Dashboard har elproblem hindrat användare av BPOS-plattformen, men tjänsterna ska i skrivande stund ha återställts igen.