Sociala nätverk är inte bara sajter för att chatta med vänner och knyta kontakter, nu har de även blivit platser där cyberkriminaliteten frodas. Det menar it-säkerhetsföretaget ESET, som rapporetera om en ny Facebook-trojan kallad Win32/Delf.QCZ.

Trojanen uppges vara särskilt lömsk eftersom den sprider sig genom Facebooks chattfunktion. Chattsessionen börjar med att Facebook-användaren får ett ”Hej, hur är läget?”-meddelande från någon från Vänner-listan, men egentligen är det en bot som kommunicerar direkt med användaren, varnar ESET.

Meddelandet upppges innehålla en videolänk med skadlig kod och den tilltalade personen uppmanas att installera en Flash-spelare för att se klippet. På så sätt installeras trojanen på datorn. Därefter ser trojanen till att avaktivera eventuella icke-uppdaterade virusskydd.

Enligt it-säkerhetsföretaget har Win32/Delf.QCZ-trojanen en snabb spridning. För närvarande har trojanen högst infektionskvot i länder som Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Slovakien, Tjeckien och Serbien/Montenegro.

I Israel är den här trojanen bland de åtta vanligaste virusen och den börjar även drabba Thailand och Malaysia i Sydostasien.

ESET:s säkerhetsexpert Anders Nilsson har samtidigt tips på vad man kan göra för att skydda sig:

– Först och främst bör du vara uppmärksam på språket i meddelandet. Om du vanligtvis chattar med din kompis på svenska så bör du ana oråd om kompisen plötsligt skriver meddelanden på engelska. Dessutom är det en bot som kommunicerar med dig, den kan inte konversera. Boten skickar de skadliga meddelandena men den kan inte upprätthålla en dialog. Videolänken som är menad att likna Youtube ser också suspekt ut, säger Anders Nilsson.

Fakta

  • Ha alltid uppdaterat antivirus installerad och aktiv på din dator.
  • Var försiktig när en konversation eller chatt verkar konstig, exempelvis om du inte brukar chatta på engelska med dina vänner i vanliga fall men börjar få engelskspråkiga meddelanden.
  • Klicka inte på misstänkta länkar.
  • Anpassa säkerhets- och sekretessinställningarna på de sociala nätverk som du är aktiv på och bli bara vän med personer du känner från verkliga livet.
  • Det finns en hel del tredjepartsapplikationer som är gjorda av cyberkriminella och som snarare är spam än underhållning. Lämna inte ut uppgifter om dig själv till sådana applikationer.