Installera en 3-terabytesdisk
Om du har Vista på 64 bitar, Windows 7 på 64 bitar, en Mac, 64-bitars Linux, eller i vissa fall 32-bitars Linux, ska du kontrollera om ditt systems bios har stöd för 3 terabyte. Om det inte har det måste du uppdatera bios eller köpa ett nytt moderkort.

Om du redan har en 3-terabytesdisk kan du kolla om disken verkar kännas igen på ett korrekt sätt genom att starta systemet och titta i bios och kontrollera om kapaciteten stämmer. Har du ett operativsystem som inte klarar 3 terabyte måste du boota från en mindre disk och använda 3-terabytesdisken externt. Utför samma bios-koll och ladda därefter ner och installera drivrutiner och mjukvara för partitionering som tillverkaren erbjuder. Om du använder program för partitionering från tredjepart ska du försäkra dig om att du använder gpt och inte mbr.

Notera att ntfs är begränsat till 2^32 kluster, även känt som grupper med sektorer. Det betyder att du måste formatera hårddisken med åtminstone 1024-byteskluster. Standard är 4096 vilket tillåter upp till 16 terabyte. Dock är det så att en konvertering från fat till ntfs ofta resulterar i 512-byteskluster.

Försök inte att flytta en befintlig fat-partition till din nya stora disk. Det är bättre om du skapar en ny partition, installerar om operativsystemet och återställer de filer du har säkerhetskopierat (det är alltid en god idé att säkerhetskopiera innan du gör några ändringar med partitionerna). Detta eftersom fat-partitionen med största sannolikhet kommer att krångla på den nya disken.

Tips: Om du har drivrutiner eller program som inte tillåter en fullt 3-terabytespartition kan du använda Windows dynamiska volymer för att kombinera två partitioner till en enhet.

Har din dator fullt stöd för 3-terabytesdiskar?
Det är inte längre tillåtet att rösta.