ibm pc
30 år gamla IBM PC (5150) satte fart på persondatoreran som snart är förbi, förutspår IBM.

När det gäller framtiden har pcn spelat ut sin ledande roll i tekniksammanhang, det hävdar IBMs teknikchef Mark Dean - en av utvecklarna bakom företagets första persondator som presenterades den 12 augusti 1981.

- Pc:n är på väg åt samma håll som vakuumröret, skrivmaskinen, vinylskivan, bildrörsskärmen och glödlampan, skriver Mark Dean i ett blogginlägg. Han belyser även det faktum att IBMs redan 2005 sålde sin persondatorsektion till Lenovo.

Inlägget är en del i en pågående diskussion angående om vi befinner oss i en ”post-pc”-era, där smarta mobiltelefoner och surfplattor allt mer sägs ersätta våra stationära och bärbara datorer.

Microsoft är naturligtvis av en något annorlunda åsikt, vilket är förståeligt med tanke på de miljontals Windowslicenser som säljs varje år.
- Jag föredrar att kalla det för en ”pc-plus”-era, skriver Frank Shaw, vd på Microsofts företagsenhet i ett eget blogginlägg.

Frank Shaw vill bredda perspektivet och menar att det inte är nya prylar som egentligen ersätter pc:n utan snarare idéerna som frodas i de sociala nätverken, vilket ger datorn en annan roll än tidigare.

Fler personer äger dock fortfarande datorer än smarta mobiltelefoner och surfplattor, så de portabla enheterna är än så länge främst ett komplement.

Jon Brodkin, Network World