Blå fågel med tofs står som symbol för den typiske Twittraren.

Meddelandetjänsten Twitter har ett tillval för användare som ger möjlighet till anslutning via secure sockets layer (ssl)-skydd.

Under tisdag denna vecka meddelade företaget att man nu slår på funktionen som standardval för vissa användare.

I sitt uttalandet har Twitter dock inte uppgett när krypteringsskyddet kommer att aktiveras för hela användarbasen.

Ssl-kryptering syns i webbläsaren bland annat genom att adressraden visar ”https” istället för ”http”. Ssl ser till att data som skickas mellan en klient och en server krypteras, vilket är viktigt eftersom det försvårar avlyssning över trådlösa nätverk (wlan).

Förra året släppets ett tillägg till Firefox kallat Firesheep, som utvecklats för att kapa trådlöst anslutna webbsessioner. Om Firesheep upptäcker att en användare loggat in på exempelvis Facebook via ett oskyddat wlan, visar tillägget ett foto på användaren samt användarens namn. Därefter krävs i princip bara ett musklick för att den obehöriga för ska kunna komma åt sessionen och kontot.

Ssl förhindrar den typen av attacker genom att den cookie-fil som Firesheep fångar är krypterad.

Även andra större sajter har vidtagit åtgärder för att öka säkerheten på ett liknande sätt. Facebook låter till exempel sina användare aktivera ssl för hela sessionen. Under januari 2010 aktiverade även Google ssl som standard för Gmail-användare.

IDG News