Sverige kniper förstaplatsen.

Sverige är det land i världen där flest försök till nätfiske gjordes under augusti månad. Cirka 1 av 45 e-postmeddelanden identifierades som försök till nätfiske. Detta enligt en rapport från it-säkerhetsföretaget Symantec, som också uppger att Sverige därmed övertagit förstaplatsen från Storbritannien.

Läget i USA, som också brottas med cyberbrottslighet och skräpmejl, är klart bättre. Endast 1 av 999 mejl försöker lura mottagaren via nätfiske. Detta är samtidigt inget mot för Japan, där det går 8 115 mejl på varje nätfiskemejl.

Rapporten uppger även hur nätbedragare börjat utnyttja den rådande oron i världsekonomin för att manipulera aktiekurser. Ett typiskt skräppostmeddelande försöker övertyga mottagaren att en viss aktie är värd mer än dess nuvarande värdering, eller att aktien snart kommer att dyka på börsen, varnar företaget.

– Bedragare kan tjäna stora pengar på bara några dagar med en bra bluffkampanj. I den turbulens som råder är det många som överväger att investera i sådana aktier som bedragarna menar kommer att gynnas av det ekonomiska läget, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec Sverige.

När det gäller det land som pumpar ut mest skräppost ligger Saudiarabien i topp. Enligt rapporten är runt 85 procent av all mejl som skickas spam.

Fast läget är rätt illa även i andra länder. USA, Kanada, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Danmark är några exempel på länder där mängden skräppost utgör någonstans mellan 70 och 80 procent av all mejl.

Den 25 sidor långa ”Symantecs Intelligence Report” för augusti 2011 innehåller fler detaljer och tabeller. Den finns tillgänglig för nedladdning via företagets sajt (se länk).