It-säkerhetsföretaget Panda Securitys avdelning för skadlig kod, Pandalabs, varnar för en trojan som utger sig för att representera Microsoft och som försöker med utpressning.

Trojanen, Ransom.AN, varnar användarna för att deras version av Windows är illegal och hotar med myndighetsinsatser inom 48 timmar. Detta om de inte skriver in en licenskod som måste köpas via kreditkort för cirka 950 kronor, uppger företaget.

För att göra bedrägeriet mer trovärdigt visas också meddelandet med svart skärm (bild ovan). Detta för att efterlikna den ökända skärm som är associerad med Microsofts varning om att en illegal kopia av Windows används.

Trojanen uppges distribueras på många sätt, bland annat genom skräppost och fildelningsnätverk, så kallad p2p.

Enligt Luis Corrons, teknisk chef på Pandalabs, försöker de cyberkriminella också spela två kort på samma gång.

– Dom presenterar sig som Microsoft och uppger att åklagare är medvetna om situationen. Båda utsagorna är falska. Efter dag två händer ingenting. Det går fortfarande att använda datorn och inga filer raderas, säger Luis Corrons.

För ytterligare sinnesro har Panda Labs också plockat fram den "aktiveringskod" som bedragarna eventuellt skickar om man betalar: QRT5T-5FJQE-53BGX-T9HHJ-W53YT.