Under de senaste veckorna har Microsoft allt eftersom avslöjat nya funktioner som kommer att dyka upp i Windows 8, men frågan är hur många av dessa som är intressanta för småföretagare. Vi har granskat utbudet och hittat sex stycken nyheter som påverkar mindre företag på olika sätt.

1. Metro-liknande gränssnitt
Om du har tittat på demonstrationer av Windows 8 så har du säkerligen lagt märke till det nya gränssnittet som har lånat en del element från Metro som används i Windows Phone 7. Windows 8 använder små rutor för att leverera nödvändig information direkt från start. Rutorna är klickbara, har olika färger och visar exempelvis hur många nya mejl du har inkorgen och vilka möten du har inplanerande under dagen.

Metro
Metro-gränssnittet i Windows 8.

För att starta ett program klickar du på den tillhörande rutan, eller så drar du med fingret från den högra sidan av skärmen för att ta fram en kontrollpanel där du sedan trycker på en programknapp. När du är färdig drar du tillbaka panelen eller drar den längst upp i ett hörn där den inte är i vägen, och trycker därefter på en annan programruta som du vill öppna. Det innebär att du kan öppna, stänga och dra runt informationsrutor på ditt skärmskrivbord på ungefär samma sätt som när du arbetar på ett fysiskt skrivbord.

2. Tangentbord och mus stöds fortfarande
Du som använder en telefon eller bärbar dator utan pekskärm är kanske lite orolig över att Windows 8 kan komma att kännas lite väl främmande. Windows 8 har trots allt specialutvecklats för pekskärmar.

Dock är det så att både tangentbord och mus ska fungera så som de alltid har gjort. Välkända knappar som exempelvis PageUp och PageDown kan användas, Windowsknappen plockar fortfarande fram startmenyn och du kommer att kunna navigera i program med samma peka-och-klicka-metod som du använder i Windows 7.

3. Snabbare start, snabbare sömnläge
En annan fördel med Windows 8 är att det ska kunna gå igång inom några enstaka sekunder efter att du har tryckt på startknappen. Microsoft vice vd Mike Angiulo har tidigare sagt att sex till sju sekunder ska vara fullt möjligt. När du väcker upp datorn från sömnläget ska den också starta på direkten. Det är i så fall en klar förbättring jämfört med Windows 7 och inte minst skräckexemplet Vista.

4. Smidig delning av data och appar
Än så länge vet vi inte exakt vilka Windows 8-funktioner som kommer att utnyttja molnet, men det står i alla fall klart att operativsystemet ska utrustas med stöd för något som kallas för app-till-app-delning. Det ska fungera på ett liknande sätt som när dina inlägg på Twitter visas hos andra sociala tjänster.

Windows 8 kommer också att ha inbyggt stöd för usb 3.0 vilket innebär att det går att komma upp i tio gånger högre överföringshastighet än usb 2.0.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning