mac-windows

Slutanvändarna är en lika viktig faktor som licenskostnader i frågan om att byta operativsystem på företagets datorer. Att en användare inte själv kan göra vissa saker eller om arbetsmoment tar för lång tid kan kosta företaget mycket i längden, i förlorad effektiv arbetstid, överbelastad internsupport och i form av frustrerade medarbetare.

Kan man byta ut alla Windowsdatorer mot en modern Linux-distribution, eller kan man rent av ställa en Mac på varje anställds skrivbord? Kan man ta bort Macarna från en grupp medarbetare och tvinga dem att köra Windows som alla andra? Eller kommer användarna att få sådana problem med att hantera sin nya skrivbordsmiljö att det inte är värt besväret?

"Linux och Ubuntu var en ny erfarenhet för alla testpiloterna."

Fem försökskaniner
För att ta reda på det bjöd vi in fem medarbetare på förlaget till ett experiment. Till skillnad från oss som jobbar med TechWorld är vår testpanel till största del vardagsanvändare av datorer – de antar att saker och ting kort och gott ska fungera. Om inte ringer de it-supporten.

Vi satte dem framför datorer med Windows 7, Mac OS X samt Ubuntu, och bad dem kort och gott utföra ett urval av uppgifter som en användare på ett företag ofta förväntas klara av själv. Vad är lätt respektive svårt i de olika systemen, och hur mycket extrajobb är det initialt att tvingas göra sådant på en plattform som man är ovan vid?

Alla deltagarna har en viss Windowsvana, eftersom de kör Windows antingen hemma eller på jobbet, men två av deltagarna föredrog och var mer bekväma med Mac. Linux och Ubuntu var en ny erfarenhet för alla testpiloterna.

Vanan är helt avgörande
Eftersom förkunskaperna är så pass olika blir det här inte ett test på hur användarvänligt Windows, Ubuntu och Mac OS är. Saker och ting kommer onekligen gå lättare på ett system som man använder dagligen och är van vid, och här ställer vi frågan om förändring på sin spets.

Operativsystemen i testet är 64-bitars Microsoft Windows 7 Professional med senaste uppdateringarna, Apple Mac OS X 10.6, även kallad Snow Leopard, samt populära Linux-distributionen Ubuntu i version 10.10 med grafiska gränssnittet Gnome 2.32. Samtliga system körs som efter en standardinstallation.

Så fram med skrivbord, stolar, tre arbetsstationer och fem orädda testpiloter!

Testpanelen

Diana BudeDiana Bude är annonssäljare på Macworld och hör helt klart hemma på den publikationen. Hon kör Mac hemma, men på jobbet dras även hon med Windows. För arbetet som säljare är webb, e-post och Office de viktigaste arbetsprogrammen.

Johan WikbergJohan Wikberg är redaktionssekreterare för CIO Sweden. För honom är det Windows som gäller både hemma och på jobbet. Han jobbar bland annat med publiceringssystem och layoutprogram som gör det svårt att byta system hur som helst.

Daniel GörlingDaniel Görling är vår andra säljare i test-et, med i princip samma typ av arbetsuppgifter och datorbehov i jobbet. Till skillnad från Diana har han ingen Mac, men har använt det tidigare – dock inte de senaste versionerna av Mac OS.

Kom SundbergKim Sundberg är den enda i testet som tar nördpoäng. Han är produkttestare åt PC för Alla, studerar programutveckling och bygger tysta pc-datorer, men har inte jobbat med någon Linux-distribution eller kört Mac på flera år.

Ingrid HelanderIngrid Helander är nyhetsredaktör på Biotech Sweden. Hemma finns det en Mac, men den används inte till något som hittills har behövt några systemkunskaper, som fildelning över nätverk eller skrivare. Ingrids jobb är mycket varierande och kräver allt från Office till layoutprogram och möjlighet till fotoredigering.

Skulle Linux fungera som enda os på din jobbdator?
Just nu
50% 50%