synology_dump

Synologys webbgränssnitt är utformat som ett operativsystem med skrivbord, startmeny, ikoner och fönster. Det är lite förvirrande i början, men fungerar bra.

I dag finns i stort sett alla leverantörer som av tradition har försett hemanvändare och småföretag med lagringssystem även på den heta marknaden för större, rackmonterade produkter – det så kallade mellansegmentet. Synology har vaknat sent, men kanske är det bättre sent än aldrig.

Till att börja med kan man ha vissa synpunkter på de fysiska förutsättningarna för Synology Rackstation RS2211RP+. Denna 2u-höga rack-nas håller bara tio diskar till skillnad från det normala 12 till 16. Förklaringen är uppenbar för var och en som betraktar fronten på enheten – en panel, som inte ens har en display, upptar två diskplatser på ett sätt som vi inte kan se det vettiga med. På panelen finns startknappen, några lysdioder och en karta över diskplatserna – i vårt tycke fullständigt överflödigt, och dessutom känns panelen klen och plastig.

Administrationen sker i ett webbgränssnitt som vi finner via en applikation som hittar enheten i nätverket. Webbgränssnittet liknar ett operativsystem med skrivbord, startmeny, ikoner och fönster. Det fungerar ganska bra, även om det inte direkt tillför någon fördel. Logiken är hygglig och man lär sig efter ett tag var man hittar de olika inställningarna i systemet.

mätresultat

Det finns ljusglimtar
Konfigurerbarheten är ganska låg, i alla fall jämfört med dyrare konkurrenter, men vi uppskattar till exempel stöd för ipv6, möjligheten till stripade raid-grupper och att systemet som helhet går att bygga ut till maximalt 22 diskar.

RS2211RP+ har relativt få funktioner och finesser jämfört med många av konkurrenternas produkter, i klass med Iomega ix12-300r, men det som verkligen drar ned betyget är bristande prestanda. RS2211RP+ gör egentligen bara väl ifrån sig när det ska skyfflas megabyte per sekund över cifs – då klår den faktiskt testvinnaren från HP i vårt tidigare nastest. (Stort test: 5 nas – HP-extas och Iomega-knas)

Men i övrigt får RS2211RP+ till och med stryk av testförloraren från Iomega i samma test, och det säger inte lite.

Den troliga orsaken är att Synology snålat in på arbetsminnet. De ynkliga en gigabyten går att bygga ut till tre gigabyte, men vårt testexemplar var av grundmodell.

synology_dump

Ipv6, jo man tackar. Synology visar att de vill kunna kommunicera med framtidens internet. Utmärkt!

TechWorlds slutsats
Rackstation RS2211RP+ tillför inte marknaden något kan få kunderna att flockas. Det otroligt låga priset, futtiga 14000 kronor, gör den dock betydligt mer prisvärd än Iomegas ix12-300r som blir din för 45000 kronor.

Om Synology hade ställt upp i vårt tidigare jämförande test av nasar hade den kommit näst sist. Det som hade räddat den från jumboplatsen är bättre expansionsmöjligheterna än Iomega. Av testvinnaren HP, men även kanske mer jämförbara produkter från Netgear och Thecus, får RS2211RP+ rejält med stryk. Men visst, en tio-diskars rack-nas för 14 000 spänn är oförskämt billigt.

Fakta

TechWorld Grön itProdukt: Rackstation RS2211RP+
Leverantör: Synology
Cirkapris: 14 400 kronor
Mjukvaruversion: DSM 3.1-1594
Processor: Dual Core 1,8 GHz
Arbets-/buffertminne: 1 GB DDR2*
Max antal diskar i grund: 10 st 3,5”
Max antal diskar totalt: 22 st
(med RX1211/1211RP)**
Testad lagringsvolym: 4 TB
Diskgränssnitt: S-ATA2
Blandade disktyper (S-ATA/SAS/
FC) i samma chassi
: Nej
Adminverktyg: Webbgränssnitt
Raid: 0, 1, 5, 5+spare, 6, 10, JBOD
Stripade raid-sets: Ja, men bara
med samma raid-typ.
SMB/SMB2/NFS3/NFS4/HTTP/
FTP/WebDAV/ISCSI/FC/IPv6
: Ja/
Nej/Ja/Nej/Nej/Ja/Ja/Ja/Nej/Ja
Snapshots/kloning/replikering/tunna
volymer/deduplicering/backup/
rsync
: Nej/Nej/Nej/Ja/Nej/Ja/Ja
HBA/SCSI till bandbackup: Nej/Nej
Nätverksportar: 2 st GbE RJ45
Teaming av nätverksportar: Ja
10GbE/Expansionsplatser: Nej/Nej
Ldap/ad: Ja/Nej
Varningar: Ja, e-post och sms.
Energiförbrukning: 70 Watt
Årskostnad energi (1 krona per
kWh)
: 570 kronor
* Går att expandera till max 3 GB.
** Med separat expansionsport.

+ Bra filserverprestanda och
expansionsmöjligheter. Mycket
lågt pris. Ipv6. Strömsnål.
- Övrig prestanda, få funktioner
och finesser, dåligt utnyttjande
av diskplatser.

BETYG
Prestanda: 6 av 20
Funtioner och finesser: 9 av 20
Administration: 12 av 40
Konfiguration: 12 av 20
Expansionsmöjligheter: 15 av 20

TOTALT: 54 av 100