Google har tidigare registrerat en mängd domännamn med namnet Dart, vilket spätt på spekulationer om ett nytt språk för webben.

Den tionde oktober på konferensen Goto i danska Århus ska offentligörandet komma av två utvecklare knutna till projektet när de håller den inledande presentationen "Dart, ett nytt programmeringsspråk för strukturerad webbprogrammering".

Gilad Bracha kommer ursprungligen från SAP och dessförinnan från Sun. Gilad har varit med och utvecklat Java. Den andre utvecklaren är Lars Bak som skapat Javascript-motorn V8 i Googles webbläsare Chrome.

Både Gilad och Lars har ett gemensamt förflutet då båda varit involverade i utvecklingen av språket Smalltalk.

Dart blir inte det första språket som Google utvecklat. Google har sedan tidigare skapat språket Go - ett språk som är bättre lämpat för att köra processer parallellt och därmed dra bättre nytta av flerkärniga processorer.

Google har under senare tid arbetat hårt på att öka prestandan hos applikationer som körs i webbläsaren. Ett sådant projekt är Native Client - ett ramverk som gör det möjligt att köra kompilerad kod direkt i webbläsaren.