Windows 7 är det snabbast säljande operativsystemet Microsoft har skapat. Men företaget har förstås inte suttit overksamma det senaste året. Igår lanserade Microsoft Windows 8 på sin stora utvecklarkonferens Build i Anaheim. Vi har installerat testversionen och tagit en titt på nyheterna.

Här är vår videoversion av testet

Bryter mot konventioner
Det står helt klart att den största nyheten är ”touch”, dvs att operativsystemet är utformat för att fingrarna ska genomföra de flesta åtgärder på en tryckkänslig skärm eller annan enhet. Det är extremt ovant att arbeta med när man bara har mus och tangentbord. Att man sedan femton år tillbaka är van att ha sin startknapp att ständigt återvända till gör det inte lättare.

När vi loggat in möts vi inte av något skrivbord utan av ett antal boxar ”Tiles” som utgör våra tillgängliga applikationer. Det går också att ta sig till skrivbordet precis som att det skulle vara en applikation som alla de andra. Men ett klick på startknappen tar oss direkt tillbaka till skärmen med alla boxarna. Ovant! Vi ska minnas att det är en tidig version och mycket kan därför ändras innan dem skarpa versionen blir klar.

Den nya startmenyn
Så här ser den nya startmenyn ut i Windows 8.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Flipp eller flopp för Windows nya startmeny?
Just nu
50% 50%