Windows Server 2008 kommer så småningom att ersättas av Windows Server 8, men det är dock oklart när den nya versionen kommer ut på marknaden. Under gårdagens Build-konferens i Anaheim presenterade Microsofts serverchef Satya Nadella några av nyheterna i operativsystemet.

Han understryker inte minst att Windows Server 8 kommer att vara mer skalbart än tidigare versioner, samt att det bygger på vissa tekniker som utvecklades i samband med att man tog fram Windows Azure.
– Vi kan nu bygga små kluster med en hög tillgänglighet, så du behöver inte vara en storskalig tjänsteleverantör för att för att kunna erbjuda en hög tillgänglighet, säger Satya Nadella.

Tre nya viktiga funktioner demonstrerades under presentationen: hantering av lagringsenheter, live-migrering av virtuella diskar samt möjligheten att överföra data med hjälp av flera nätverkskort i en server.

Tack vare den nya funktionen Storage Spaces kan administratörer hantera flera diskar som är sammankopplade med sas utan att behöva använda någon extra mjukvara. Microsofts Bryan Surace visade hur en maskin kan samla 16 separata diskar i en lagringspool, varifrån man sedan kan skapa flera virtuella diskpartitioner.

Bryan Surace demonstrerade även hur en server kan använda flera nätverksanslutningar för att förbättra bandbredden. Han visade först ett ensamt gigabitnätverkskort med en snittbandbredd på 100 megabyte per sekund, och därefter visade han hur fyra högpresterande kort med rdma-teknik kan komma upp i 2 gigabyte per sekund.

När det gäller virtualisering så visade Bryan Surace en ny funktion med namnet Live Migration. Den har förmågan att flytta en virtuell hårddisk från en virtuell maskin från en plats till en annan, och detta samtidigt som den virtuella maskinen är igång.

Missa inte
Hyper-v 3.0 och Live Migration finns även inbyggt i klientversionen av Windows 8. Se vårt första test här: Windows 8 – ett första test.