Det var i förra veckan TechWorld publicerade en serverkamp där Windows mötte Linux i sju olika moment.

Linux vs Windows

Linux utklassades med 22 poäng mot Windows 30. Artikelskribenterna var överens om resultatet men läsarna håller inte med. Webbundersökningen visade att hela 63 procent av läsarna ändå väljer Linux för serverbruk.

Få svagheter i Windows?
Mycket av kritiken i läsarkommentarerna handlade om att testet skulle vara vinklat till Windows fördel:

Signaturen Kebab Bert tycker hela artikeln är snedvriden:

"Utgångspunkten är om Linux kan ersätta Windows, ifall Linux passar in i ett Windowsnätverk som kör typiska Windowstjänster. Svaret måste bli att Windows passar bäst in i ett företag som kör Windowsmiljö och självklart kommer Windows få ett högre betyg när man har den utgångspunkten", skriver Kebab Bert som tycker att vi bör fråga oss hur pass bra Windows skulle passa in i en renodlad Linuxmiljö.

Läsare tycker att Windows svagheter inte tagits upp i artikeln där mycket av kritiken handlar om Windows undermåliga filsystem.

"Titta bara på Windows minst sagt dåliga nfs-lösning", skriver Nisse.
"Man kan ju inte kalla ntfs eller fat för pålitliga om man jämför med exempelvis zfs eller btrfs", skriver DrIPRED.

Signaturen Anakin-S tycker att vi borde skriva hur rhel passar som filserver i en renodlad linuxfarm.

Ingen epost i Windows server
Annan läsarkritik handlade om momentet för epost där läsarna menar på att Exchange Server inte ingår i Windows Server och därför inte borde varit med i testet. Hos rhel ingår däremot mjukvaran för grundläggande eposthantering.

"Hmm, jag visste inte att Exchange 2010 INGICK när man köper Windows Server 2008R2? Vad jag vet så finns ingen inbyggt MTA att tala om i Windows-operativet, medans Redhat har verktyg att bygga en mailserver för ett stort antal klienter, mozilla/outlook eller vad man nu vill använda för MUA. Det borde innebära 0 poäng till W2k8 och 4 till RedHat", skriver Odin.

Flera läsare försvarar däremot resultatet:

"Windows Server slår Linux på alla områden som betyder något för en serveradministratör. Vad är det som ska vara så överlägset med Linux? Att det tar tre gånger längre tid att konfigurera samma sak i Linux som i Windows?" skriver signaturen Messerschmitt.

Signaturen msg2you backar upp artikelns giltighet i ett inlägg där han hänvisar till statistik från SCBs företagsregister som talar om att 96,2 procent av svenska företag har 10 anställda. Få företag har alltså resurser att hålla sig med Linuxkompetens.

Inte så lätt att välja
En tredje gruppering av läsarna har en mer pragmatisk hållning och anser att båda operativsystemen har sin plats i serverparken.

"Har ni bara ett märke på kalsonger hemma också? Drar ni i alla skrivar med en flatmejsel? Kom ut ur era små kartonger och inse att verkligheten kräver att man emellanåt vidgar sina vyer och prövar något nytt för att det fungerar bättre för ändamålet", skriver signaturen Quixotic som tycker att elitismen hos Linuxadministratörer kan vara direkt irriterande.

Linux eller Windows? Frågan är het debatterad och svaret som både TechWorld och läsarna kan vara överens om är:

Det beror på.