HP, Performance Optimized Datacenter, eller Pod, är en av flera modulära, och flyttbara, datacenter som dykt upp på marknaden.
- Det som är unikt med den här produkten är att den är på plats tre månader efter att du beställt den och att du kan stoppa i vilken utrustning du vill i serverväg, säger Mattias Jörlén från Dustin.

Just den modell vi tittar på, som för dagen står parkerad utanför Dustins lager i Rosersberg strax norr om Stockholm, heter 2000c och är 24 fot. Detta innebär måtten 6,7 x 2,6 x 3,1 meter vilket i sin tur ger 17 kvadratmeter och plats för 500 servrar.

Enligt Dustin och HP kräver ett traditionellt datacenter istället cirka 200 kvadratmeter för att klämma in samma prestanda.

HP har ett flertal andra modeller av Pod. Dubbla storleken finns, på 41,5 fot, och extra intressant är ECO Pod som enligt HP själva har ett pue-tal på extremt låga 1,05. Den modell vi tittar på idag har ett pue på 1,25 vilket också är mycket bra, som jämförelse ligger många traditionella datacenter på ett pue närmare två.

Förutom att modulära datacenter är kompakta, och därmed passar dem med utrymmesbrist, är de också flyttbara. Om man nu kan kalla runt 20 ton flyttbart.

Många använder dem temporärt, när man exempelvis bygger om sitt fasta datacenter, men fler och fler titta också på modulerna som permanenta lösningar.
- Listpriset är på cirka tre miljoner kronor, säger Rikard Utkovic från HP. Men faktum är att den summan är en spottstyvel i jämförelse med vad det kostar att fylla upp en Pod med it-utrustning.
- Fyller du upp en sån här modul med 500 servrar kan vi nog diskutera priset på själva Pod:en, säger Martin Rollfelt, från Dustin lite skämtsamt.

Om du är intresserad av hur det ser ut i Dustins lager kan du läsa om det och se bilder från Magnus blogg här: En tur i Dustins jättelager.

Fakta

PUE är förhållandet mellan den totala energiåtgången för en anläggning (lokaler och kyla) och energiåtgången för själva it-utrustningen (servrar etc).

Så här räknar du ut ditt PUE-tal:

PUE = total energiförbrukning för ditt datorcenter / energiförbrukning för it-utrustningen