Enligt Microsoft finns det flera hundra nya funktioner i den kommande versionen av Windows Server. Vi har tagit en titt på testversionen av det nya serveroperativsystemet och tittat närmare på några av funktionerna. Här nedan kan du se vår videoversion av testet.

Fokus på virtualisering
Företaget verkar ha lagt stort arbete på virtualiseringsmotorn Hyper-v 3.0 som fått gott om nya funktioner och förbättringar. Vi kan tex flytta en virtuell maskin (vm) mellan två servrar medan maskinen fortfarande är i full gång. Flytten kan dessutom genomföras utan delad lagring, vi trycker helt enkelt minne och diskinnehåll över nätverket och ”teleporterar” en den virtuella maskinen mellan två servrar. Det går också att placera en vm i en delad mapp på en filserver och köra den därifrån. Hyper-v 3.0 har också fått inbyggt stöd för replikering av en vm för katastrofskydd.

Hyper-v 3.0 i Windows server 8
Administrering av Hyper-v i Windows Server 8

Rejält med ram
Gränserna har flyttats fram, till exempel kan vi använda 2 TB ramminne i en fysisk server. En virtuell maskin kan bestyckas med 32 virtuella processorer, 512 GB ram och en maximal diskstorlek på upp till 16 TB. Kluster med upp till 63 noder kan skapas, dessa kan totalt innehålla 4000 virtuella maskiner.

Ta en spegelbild av ditt AD
Katalogtjänsten Active Directory (AD) har också utvecklats, numera kan vi ta snapshots på en domänkontrollant (DC) och återställa den till en tidigare tidpunkt. Detta kan inte göras med dagens version, vilket skulle vara ett garanterat sätt att förstöra AD som katalogtjänst.

Med Windows Server 8 kan vi också för första gången skapa team av flera nätverksförbindelser för att få lastbalansering och feltolerans. På tal om lastbalansering kan vi nu skapa lastbalanserade och feltoleranta dhcp-servrar där ett scope replikeras mellan servrarna som ingår.

Spara diskplats med deduplicering
Vi kan numera enklare skapa en Direct Access-lösning eftersom kravet på ipv6 är borta. Vi behöver heller inte längre skapa någon komplex pki-lösning för att få fart på funktionen. En sista ny och trevlig funktion är den inbyggda dedupliceringsfunktionen i filsystemet. Funktionen innebär att likartade filer eller delar av filer ersätts med en pekare till en gemensam filyta och tar alltså bara plats en gång på disken. Detta kan spara oerhört mycket plats, speciellt tex kombinerat med den inbyggda replikeringsfunktionen i Hyper-v vi berättade om tidigare.

Deduplicering i Windows Server 8
Deduplicering i Windows Server 8 kan spara många gigabyte

Slutsats
Trots att detta är en mycket tidig version och vissa delar inte känns helt färdiga ännu verkar det som att Windows Server 8 kommer att vara en produkt fylld av nyheter när den väl kommer. Vi ser fram mot att följa utvecklingen av operativsystemet och kommer förstås i framtida artiklar att återkomma till olika nyheter i produkten.

Missa inte
Hyper-v 3.0 finns även inbyggt i klientversionen av Windows 8.
Se vårt test här: Windows 8 – ett första test.

Är funktionerna tillräckligt intressanta för en uppgradering?
Just nu
50% 50%