Vi börjar med att ordna en testmiljö med en VMware ESXi 4.1-värd (host) och ett iscsi-disksystem. Vi installerar sedan en separat fysisk backupserver med Windows Server 2008 R2 och presenterar ett iscsi-lun till den – vi är sugna på att testa en funktion i Veeam Backup and Replication (VBAR). Den ska kunna ta backup direkt från vårt san utan att belasta värden med cpu eller nättrafik. Man kan också installera produkten som en virtuell maskin och ta backup över nätverket.Med funktionen Exchange AIR kan du återställa enstaka objekt i en användares brevlåda.


En mindre katastrof

Vi lägger in VBAR på backupservern och efter att ha registrerat vår Vcenter-server i VBAR är vi gång och tar vår första säkerhetskopia. Backuperna är deduplicerade och komprimerade – den testserver vi tar backup på, som kör Exchange 2010 SP 1, är cirka 15 gigabyte stor och blir ungefär 6 gigabyte på backupservern.

Vi fejkar sedan en mindre katastrof. Vi tar helt enkelt bort vår Exchangeserver och plötsligt finns ingen e-postfunktion på företaget. Nu gäller det att fixa problemet snabbt! Från VBAR anger vi att vår Exchangeserver ska återskapas med funktionen Instant Recovery och efter några sekunder har VBAR återskapat Exchangeservern i Vcenter och presenterar dess diskar via nfs direkt från backupservern.

VBAR startar också upp servern och cirka två minuter efter att den försvann har vi vår e-postserver igång igen, en imponerande insats av VBAR. För att återföra den till vårt snabbare iscsi-lager använder vi vanlig Storage Vmotion, och efter ungefär 10 minuter är vi tillbaka i drift med normal hastighet igen.

För att veta att våra backuper är användbara schemalägger vi ett jobb som startar vår server bakom en liten Linux-appliance som utför nat, kontrollerar att vår server är användbar, svarar på nätverkstrafik och stänger sedan ner den och tar bort den.

Skript för mer djup
Vi kan också skapa ett eget script som körs för att göra egna tester som går lite mer på djupet och bland annat testar att alla tjänster startat. Samma funktion kan också användas manuellt för att starta upp en isolerad, parallell, driftmiljö för test, laborationer och utbildning.

VBAR kan också replikera en virtuell maskin från en värd till en annan, till exempel en värd som står placerad på andra sidan en wan-länk, för att där kunna starta upp dina vm:ar om någon större katastrof skulle ske.Det finns flera olika val att göra när man ska återställa en vm från backup.


Med Instant Recovery återskapas vår vm på några sekunder och startas sedan automatiskt.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld toppklassLeverantör: Veeam
Produkt: Backup and Replication
Version: 5.0
Produkttyp: Backup, katastrofskydd
Stödjer Vsphere-version: 3.5–4.1
Cirkapris per fysisk processor i ESX host: Enterprise Edition 6 900 kr, Standard Edition 4 600 kr (saknar då AIR, verifiering av backuper, möjlighet till parallell driftmiljö).

+ Flexibla installationsval. Mycket snabbt igång igen efter en krasch. Mycket bra verifiering av fungerande backup. Kan återställa data på applikationsnivå. Kan replikera data till en annan fysisk plats.
- Kan inte omkonfigurera en vm innan återställning. Fungerar endast med virtu-ella servrar.

BETYG
Installation: 10 av 10
Funtioner och finesser: 25 av 30
Administration: 25 av 30
Konfiguration: 25 av 30

TOTALT: 85 av 100