När det kommer nya svenska it-produkter blir man lite extra glad. Vscope från Infrasight Labs är ett verktyg för visualisering, klassificering och sökning. Det installeras inte i normal mening på den dator där vi vill köra programmet, utan startas direkt från den uppackade katalogen. Dessutom krävs Java JRE.

Efter att ha matat in licensfilen är vi igång. Enkelt. Vi kan söka igenom systemet, det vill säga värdmaskiner, virtuella maskiner och även Vcenter-servern. I dagsläget stöds endast VMware ESX/ESXi. Man matar in ip-adresser och inloggningsuppgifter, även ”root” fungerar. Ipv6 stöds inte.

Vi testar först med värdmaskinerna, men lyckas trots upprepade försök endast importera en av tre maskiner. Vi testar att importera informationen från Vcenter-servern och då går det bättre – vi får in all information om hela systemet, inklusive både värdmaskiner och virtuella maskiner.

vscope_dump


vscope_dump

Taggarna är den stora behållningen med Vscope. I stort sett allt kan taggas och därmed sökas fram på ett effektivt sätt.

Logiskt och prydligt
Det fösta som möter oss då är en logisk nätverksvy med alla enheter snyggt och prydligt utritade med kopplingarna emellan.
Administrationssystemet är ganska intuitivt och logiskt, och känns betydligt snabbare än VMware Vcenter Client, trots Java. Vi kan nu klicka oss runt och ta del av all möjlig information om systemet. Vscope fungerar helt agentlöst och är ”read only”.

Java-arkitekturen gör också att vi kan lägga programmappen på till exempel ett usb-minne och starta det från vilken maskin som helst så länge datorn har JRE. Windows såväl som Linux stöds.

”Om du har ett litet system känns Vscope en aning överflödigt.”

Ger inte mycket
Så vad får vi ut av detta då? Ja, rent informationsmässigt inte mer än vad som finns i VMware-miljön direkt (andra virtualiseringsplattformar stöds inte när detta skrivs). Och det är ju inte så konstigt, då informationen hämtas från VMware-miljön.
Det fina med Vscope är tre saker. För det första är paketering och presentation föredömlig – det är enkelt att se hur systemet hänger ihop. För det andra kan vi dra ut snygga och informativa rapporter, även om det inte rör sig om mer information än vad som kan letas fram genom VMware Vcenter. Sist men inte minst har det som är Vscopes verkliga spets – vi kan tagga allt mellan himmel och jord, dels med en uppsjö fördefinierade taggar, dels med taggar vi skapar själva. Med hjälp av taggarna kan man söka i systemet ungefär som i en databas, men utan att behöva ta till reguljära uttryck och dylikt. Det är mycket bra.

Produkten är ny, och den aktuella versionen känns en aning tunn. Åtminstone inventeringsfunktionen känns inte helt färdig. Vi får känslan av att det kommer att tillkomma nya funktioner med tiden, vilket också poängteras från utvecklarna.

När du läser detta är det möjligt att Vscope redan hunnit växa en gnutta. Licensieringsformen med månadsbaserad prenumeration gör att nya funktioner kommer även befintliga kunder till del. Och det är ju inte dumt det heller.

TechWorlds slutsats
Den information som du får fram med Vscope finns redan i VMware, men om är du i stort behov av att visualisera, klassificera och söka information i en komplex miljö är Vscope värt att titta på. Data presenteras på ett logiskt, snabbt och snyggt sätt.

Men om du har ett litet system, som testlabbets tre värdmaskiner och tjugotal virtuella maskiner, känns Vscope en aning överflödigt.

Fakta

Produkt: Vscope
Leverantör: Infrasight Labs
Kontakt: www.infrasightlabs.com
Cirkapris: 29 kronor per värdmaskin och virtuellmaskin per månad. Minst 25 licenser och månad.
Version: 1.1.3
Plattformsstöd – administration:
Windows, Linux.
Plattformsstöd – virtualisering:
VMware ESX/ESXi
Rapportverktyg: Ja
Tabellvy/Nätverksvy: Ja/Ja
Kräver Vcenter Server: Nej
Stöd för ha-kluster: Ja

+ Enkel installation och lätt att komma igång med. Suveränt taggsystem.
- Omoget. Ger inte mer information än vad VMwares administrationssystem gör.

BETYG
Administration: 20 av 30
Funtioner och finesser: 15 av 30
Plattformsstöd: 10 av 20
Prestanda: 15 av 20

TOTALT: 60 av 100