Modulära datacenter är skalbara och därmed kostnadseffektiva. Du kan börja med en modul och i teorin växa obegränsat. Modulerna är vanligen mer effektiva än traditionella datacenter när det gäller strömförbrukning och kylning. De är ofta även billigare än att bygga nytt från grunden.

Till nackdelarna hör att du behöver tomtyta för placering om du ska ha dem utomhus. Men lika vanligt, om inte vanligare, är inomhusplacering – kanske har du plats i ett hörn av någon lagerhall?

Modulärt datacenter
MDC Stockholm tänker befria oss från containerstuket.
Deras modulära koncept omfattar uppblåsbar ”command module”, skottsäkert stål från SSAB och pneumatiska dörrar i ren Star Wars-anda. Må kraften vara med dem …

Sci-fi-inspirerat
Utseendet, som en container, kan upplevas som negativt. Detta är något som företaget MDC Stockholm vill ändra på med sina sci-fi-inspirerade moduler.

Ännu så länge måste dock modulära datacenter betraktas som en marginell företeelse jämfört med andelen konventionella dito, men vi är övertygade om att detta kommer förändras under kommande år. Alla som planerar ny hall bör utvärdera det modulära konceptet.

TechWorld besökte nyligen en datacentermodul från HP, kallad HP Pod. Se bilderna här: Ett besök i HP:s flyttbara datacenter

Hur hett är modulärt?

Robin Khullar, Dell:Robin Khullar, Dell:
– I dag finns det ett fåtal riktigt stora aktörer på marknaden som alla går i riktning mot att lägga sina servrar i modulära lösningar, säger Robin Khullar, produktchef för server och lagring, Dell.

– Anledningen till det är att man kan reducera tidsåtgången med allt från flera veckor till ett par månader. Däremot konsumerar inte majoriteten av alla bolag IT på samma sätt som dessa, men det hindrar inte att de tänker i samma banor. Kostnadsbesparingar och tidseffektivitet kommer att driva dessa typer av modulära lösningar mot en större skara kunder i framtiden.


Robert Fletcher, HPRobert Fletcher, HP:
– Marknaden för modulära datacenter kommer växa i takt med att elpriset höjs samt molnlösningar blir mer standardiserat. Kostnader för it-drift är mer synlig i dag och företag vill ha effektivare sätt att hantera sin it-utrustning, säger Robert Fletcher, produktchef för bladesystem, HP.

Jon Karlung MDCJon Karlung, vd på Modular Data Centers, MDC, går så långt att han påstår att modulära datacenter är framtiden. Det som driver den utvecklingen menar han är kostnaderna.

– Att i dag sjösätta ett stort datacenter är betydligt dyrare än att bygga med en modul i taget. Dessutom är modulerna betydligt mer energieffektiva än ett konventionellt datacenter. Man bygger bara exakt den yta man behöver och kan sedan ansluta fler moduler efter behov.