Ett nytt lågenergiminne av ddr3-typ som går under namnet lpddr3 är nu under utveckling. Det har framför allt en större dataöverföringskanal vilket kan resultera i bättre prestanda och förlängd batteritid. Standardiseringsorganet Jedec håller nu på att definiera specifikationen för minnestypen.

Det nya minnet kommer att ersätta dagens lpddr2 som används i dagens smarta telefoner och surfplattor såsom Apple Ipad. Samsung uppger att de precis har tagit fram en lpddr3-modul på 4 gigabyte vilket de sägs vara först på marknaden med. Minnet kan skicka data i en hastighet av 1 600 megabit per sekund vilket är 50 procent snabbare än lpddr2, och energiförbrukningen är samtidigt 20 procent lägre.

Lpddr3 kommer i första hand att utnyttjas i surfplattor och de mest avancerade smarta telefonerna där prestandan är extra viktig. Men precis som när det gäller många andra nya tekniker kommer minnestypen inledningsvis att vara rätt så dyr. I slutet av 2012 väntas de allra första enheterna med lpddr3 dyka upp på marknaden, och under 2013 kan man räkna med att minnet kommer att användas i ett större antal produkter.

IDG News