Samarbete ska säkra Facebook från cyberskurkarnas länkar.

Den sociala sajten och företaget Facebook har inlett ett samarbete med it-säkerhetsföretaget Websense i syfte att skydda användare från skadlig kod via länkar till tredjepartssajter.

Skyddet kan behövas. Facebook har idag cirka 800 miljoner användare via privatpersoner, företag och offentlig sektor.

Enligt uttalanden från de två företagen ska ett nytt varningssystem införas, där användaren får chansen att avbryta hoppet till en ny webbsida.

”När en Facebook-användare klickar på en länk kontrolleras den mot Websense-databasen”, uppger it-säkerhetsföretagets talespersoner. ”Om Websense bedömer att länken är skadlig får användare se en sida som erbjuder valen att följa länken på egen risk, återgå till föregående sida, eller få mer information om varför länken flaggats som misstänkt”.

Att länkattacker fungerar är det samtidigt ingen tveksamhet om. Det menar Bitdefender, ett konkurrerande it-säkerhetsföretag som analyserat Google-statistik rörande Facebook och länkar.

En länkattack som studerats sade sig visa en kvinnlig Facebook-användares sida vars innehåll påstods ha resulterat i att personen blev avstängd från skolan. Den skadliga länken genererade över 28 000 klick på kort tid. Användare som följde länken blev utsatta för en attack som installerade skadlig kod.