Världens näst största webbläsare kommer förlora andraplatsen till Google Chrome någon gång under nästa år om tendensen håller i sig. Firefox har på kort tid tappat nära fem procent av användarna. För att vända trenden har Mozilla ökat utvecklingstakten markant. Bara under det här året har vi fått se Firefox 4, 5, 6 och nu Firefox 7.

De största nyheterna i Firefox 7 hittar vi under skalet. Webbläsaren har blivit mer resurssnål och duktigare på att frigöra minne när det inte längre behövs. Skillnaden märks som mest när du jobbat med datorn några timmar och haft mängder med flikar öppna. Firefox 7 är rappare och blir inte seg efter ett tag, som det varit i tidigare versioner.

Prestandan har också fått sig en rejäl skjuts. Prestandatestet Peacekeeper går från 4 851 poäng i Firefox 6 till 5 959 poäng i Firefox 7. Det är en ordentlig förbättring men som fortfarande långt bakom Google Chrome 14 som fick resultatet 9 959 på exakt samma maskin. Javaskript-testerna Sunspider och Kraken visar marginella förbättringar jämfört med Firefox 6.

Acid 3 Firefox 7
Firefox 7 klarar testsviten Acid3. Firefox 7 lägger sig därmed på samma nivå som Safari, Opera, Internet Explorer och Chrome. 

Acid3 är ett test som visar hur kapabel en webbläsare är att tolka viktiga html5-element, javascript och css. Testet har däremot några år på nacken och håller på att spela ut sin roll. En bättre tumstock är då sajten html5test.com som ger senaste utgåvan av Firefox 313 poäng av 450 möjliga. Chrome 14 är marginellt bättre med 325 poäng.

Ser vi till utseende och gränssnitt är vi däremot besvikna. Här finns det definitivt möjlighet att förbättra sig. Fortfarande används inte ”ny flik” till något utan när du skapar en ny flik får du upp samma vita intetsägande sida. Motsvarande sida fyller konkurrenterna Opera och Google med till exempel länkar till de sajter du besöker oftast. Enda synliga förändringen i Firefox 7 är att prefixet http:// är bortplockat i adressfältet, precis som hos Google Chrome.

Mozilla slirar i webbläsarkriget, men har intressanta nyheter planerade. De är i full gång med att bygga in en komplett spelmotor med stöd för html5 och Webgl i kommande versioner av Firefox. Projektet kallas för Gladius och bygger på 3d-motorn Cubicvr.js. 3D-motorn kan du testa redan nu genom att spela det väldigt rudimentära 3d-spelet Rescuefox som går ut på att du ska navigera en astronaut mellan asteroider för att ta dig till moderskeppet innan luften tar slut. Spelet finns på http://rescuefox.mozillalabs.com och verkar bara fungera i Firefox.

Firefox 7 layout
Layouten har inte förändrats. Enda synbara förändringen är att “http://” har plockats bort i adressfältet. Vi tycker också att det är dags att använda ”ny flik” till något vettigt - en helvit sida ser fattigt ut.

TechWorlds slutsats
Är du redan Firefox-användare är Firefox 7 utan tvekan ett lyft och uppdateringen får du automatiskt. Snabbare surf och mindre ansträngt ramminne är alltid välkommet.

Förbättringarna i Firefox 7 är däremot inte tillräckliga för att vinna tillbaka de användare som gått över till Google Chrome.

Men ännu är inte sista ordet sagt i webbläsarkriget – satsningar som till exempel Gladius kan vända vindarna för Mozilla. Firefox 7 är tyvärr inte tillräckligt bra för att på egen hand lyckas med den bedriften.

Texten är uppdaterad: I originaltexten stod det att Internet Explorer inte skulle klara acid3-kraven. Från och med IE9 och samtidigt som acid3 i september strukit kraven på svg fonts, svg smil, xlinc innebär det att Internet Explorer, och även FF6, får 100/100 i acid3-testet.

Fakta

Produkt: Firefox 7
Kontakt: Mozilla Foundation
Cirkapris: Gratis

+ Bättre prestanda.
Behöver mindre minne.
Lever bättre upp till html5-kraven.
- Tråkigt gränssnitt. Ligger fortfarande efter Google Chrome i både prestanda och funktioner.

BETYG
Prestanda: 20/25
Utseende: 15/25
Innovation: 15/25
Användarvänlighet: 20/25

TOTALT: 70 av 100