Samba är projektet som bryggar Windows och Linux – och alla andra *nix-system också för den delen. Samba fungerar både som server och klient. Sätter du upp Samba som server kan din Linuxburk fungera både filserver, skrivarserver eller enkel domänkontrollant för dina Windowsklienter. Med klientverktygen i Samba kan samma maskin komma åt resurser i ditt Windowsnät. Har du en blandad miljö med Windows och *nix är Samba oumbärligt.

Målet är att ersätta Microsofts tjänster för både fil och skrivardelning och dessutom katalogtjänsten Active Directory men när vi testar senaste versionen Samba 3.6 står det klart att utvecklarna har en bit kvar.

Precis som tidigare versioner av Samba 3 kan vi ansluta vår Samba-server till en AD-domän men vi kan fortfarande inte ta över Active Directorys roll helt. Den funktionen ska komma i Samba 4.0 men den mjukvaran har varit under utveckling sedan 2006 så ingen vågar längre hoppas på att ett släpp är nära förestående.

Vill du sätta upp en central fil och skrivarserver eller en enkel domänkontrollant så räcker Samba 3.6 däremot gott och väl. Om du är beredd att sköta det administrativa via kommandoprompten vill säga. Där finns ett webbaserat gränssnitt som kallas för swat men det är fortfarande väldigt rudimentärt och...fult måste vi säga. Dessutom kan du inte använda Swat för att skapa helt nya användare om de inte redan finns i /etc/passwd. I Fedoras mjukvaruarkiv hittar vi system-config-samba som gör ungefär samma sak som Swat fast via ett traditionellt program. Även där kan vi bara lägga upp Samba-användare om de redan finns i systemet.


Ingen skönhet. Webbaserade administrativa verktyget Swat är både fult och svårt att komma igång med om man inte är en van administratör.


Paketet system-config-samba ser visst trevligare ut men är inte lika tekniskt kompetent som Swat och du slipper fortfarande inte kommandoprompten helt.

Säkerheten har höjts ett snäpp i Samba 3.6. Exempelvis är det inte längre möjligt att använda autensieringsmekanismen ntlm – en teknik som Microsoft slutat rekommendera samtidigt som ntlmv2 släpptes i samband med service pack 4 av Windows NT 4.0. Så det var på tiden kan vi säga.

Vad som är betydligt mer intressant är att Samba 3.6 hanterar filprotokollet smb2. Smb2 är betydligt effektivare och därmed snabbare än föregångaren smb på att skyffla större filer. Microsoft implementerade stöd för smb2 redan i Windows Vista. Stödet för smb2 måste däremot aktiveras genom att sätta flaggan ”max protocol = SMB2” i konfigurationsfilen smb.conf.

Vill du provköra Samba 3.6 är det enklast att ladda hem betan av Fedora 16 och installera paketet samba. Tyvärr ser det ut som att Samba 3.6 släpptes för sent för att hinna komma med i nysläppta Ubuntu 11.10.

TechWorlds slutsats
Samba 3.6 är en förbättring av 3.5 men mycket mer än så är det inte. Det är alltså fortfarande omöjligt att helt kasta ut Active Directory och köra uteslutande på öppna servermjukvaror. Stödet för smb2 är väldigt välkommet och ger en prestandaskjuts i de fall Windows-klienterna klarar av det men är inte skäl nog att stressa fram en uppgradering. Samba 4.0 kommer bli betydligt mer intressant. Samba 4.0.0-alpha17 släpptes den 12 september och ska enligt Samba-utvecklaren Andrew Bartlett vara sista alfan innan beta-fasen. Med lite tur kan Samba 4 bli verklighet redan nästa år, men det är antagligen att begära för mycket.