TechWorld har testat fem iaas-tjänster. Iaas ska uttydas ”infrastructure as a service”, och syftar på molntjänster där du kan hyra rena servrar, nätverk och disk – alltsammans är virtualiserat. Meningen är att du som kund ska kunna sätta igång en ny server på några minuter och bygga ut kapaciteten med många fler servrar om det behövs, för att sedan kunna stänga ned dem när behovet minskar. Du har själv full kontroll på plattformen, så uppdateringar och val av mjukvara är upp till dig. Leverantörerna debiterar per timme eller ännu kortare tidsperioder, så du slipper betala för servrar som inte behövs.

En annan sak som molntjänster brukar ha gemensamt är att du ska klara dig utan deras hjälp – det ska vara självbetjäning, helt enkelt. De flesta låter dig registrera och starta direkt, utan krångel. För att få allting så rättvist som möjligt har vi använt samma operativsystem överallt, Linuxdistributionen Cent OS 5.6. Undantaget är Amazon, där vi testade med deras egen Linuxvariant.

jan hedström

Scenario

Ett e-handelsföretag funderar på att lägga sin webbplats hos en moln-leverantör. De har redan en applikation som fungerar, men behöver byta ut hårdvara och uppgradera operativsystemen. Företaget vill snabbt kunna öka kapaciteten när de får belastningstoppar då nya produkter lanseras, helst automatiskt.

Amazon EC2


E-handelsbolaget Amazon är molntjänsternas pionjärer – de började redan 2006, och har ständigt utvecklat nya tekniktjänster. De har också hittat på nya, innovativa sätt att ta betalt – ett exempel är att Amazon är de enda som tar betalt för i/o-anropen som servern gör mot disk.

Amazon har prisuppgifter på sin webbsida, men någon kalkylator som hjälper oss att förutsäga totalkostnaden hittar vi inte. Eftersom de mäter en massa parametrar blir det svårt att summera allt själv.

En maskin ringer upp
Här fokuserar vi på iaas, och då heter Amazons tjänst EC2. Registreringen är automatiserad, en maskin motringer och verifierar att vi har angett rätt telefonnummer. Vi kan lätt ta snapshots av våra maskiner och klona en ny server i samma datacenter. Amazon tillåter oss också att skapa relativt stora servrar, upp till 8 processorkärnor och hela 68 gigabyte minne. Men vi kan inte välja parametrar helt fritt, utan Amazon har standardstorlekar som vi måste använda.

Amazons egen Linux bär tydliga spår av Red Hats distributioner, men till skillnad från Cent OS är det inte en verklig klon. Amazons mjukvara är färsk, men det återstår att se hur väl de kommer att underhålla och vidareutveckla sin variant som än så länge bara har funnits i några månader.

Amazon Instance-monitoring

Kontrollpanelen i Amazons EC2 har ett vettigt upplägg och utförliga hjälptexter, men det blir lite rörigt med alla tjänster som erbjuds. En del menyalternativ tar dig till vanliga webbsidor där du ibland behöver autentisera dig ännu en gång.


Amazon Spotpriser historik

Det är endast Amazon och Cloudsigma som erbjuder rörliga priser som varierar med efterfrågan på kapacitet i deras datacenter. Så här ser Amazons prishistorik för juli månad ut.

Amazon har dina nycklar
I stället för lösenord använder Amazon autentisering med kryptonycklar, som även sparas i kontrollpanelen – Amazon har alltså tillgång till dem. Om man är petig med säkerheten bör man kvickt se till att byta ut nycklarna på sin nya server.

Ip-adresserna är enbart dynamiska, vilket krånglar till driften en del. Amazon EC2 har fortfarande inte stöd för ipv6.

Amazon har också skapat ett omfattande api för att styra dina molnservrar automatiskt. Amazons supportforum är mycket aktivt, det märks att många kunder använder deras tjänster. De har också lagt upp en lång rad faq-texter, som ger bra information om de olika tjänsterna.

Överraskande skillnad i prestanda

När vi undersökte prestanda på våra virtuella servrar hos de fem leverantörerna fick vi en överraskning. Vi jämförde cpu-prestanda och kunde konstatera att Glesys processorer är nästan 50 procent snabbare än Amazons. I andra änden hittar vi Cloudsigma och Rackspace vars processorer är runt 30 procent långsammare. Minnesprestanda varierar mellan leverantörerna på samma sätt, mer eller mindre linjärt med cpu-prestanda.

Men när vi kommer till i/o-kapacitet på hårddisken, alltså hur många läsningar och skrivningar per sekund vi kan göra mot den, upptäcker vi att skillnaderna är ännu mycket större, och att marknadsledaren Amazon är sämst i klassen! Open VZ-servrar hos Glesys är ända upp till fem gånger snabbare, och även Rackspace klarade sig lika bra när vi skrev med riktigt stora block. Det märkliga är att Amazon är den enda leverantören som tar betalt för hur hårt vi stressar diskarna, så de borde också vara intresserade av att ha snabb hårdvara.

Enligt Glesys beror skillnaderna mellan Xen och Open VZ på att deras Open VZ-plattform använder lokal disk i servrarna, och inget san. Nackdelen är att om ”vår” hårdvara kraschar måste vi vänta på att den har reparerats innan vår server kan starta igen, medan ett san skulle göra det möjligt att komma åt våra data även från annan serverhårdvara.

Med ledning av cpu-prestanda har vi räknat ut jämförpriser, där vi tittar på vad en konfiguration som ungefär motsvarar Amazons storlek ”M1 Large” skulle kosta. En sådan har två processorkärnor, 8 gigabyte disk och hela 7,5 gigabyte minne. Men vi vill betona att det här inte är en exakt jämförelse. Det är enbart Cloudsigma som låter oss välja processorkraft med mindre intervall än en hel kärna åt gången, och hos City Network räknar vi med 4 gigabyte minne eftersom en ökning skulle tvinga på oss på tok för mycket cpu-resurser.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning