När Canonical kastade ut etablerade fönstermiljön Gnome mot egenutvecklade Unity var hybris det ord som först dök upp i skallen. I senaste versionen av Ubuntu 11.10 ger Canonical däremot kritikerna svar på tal. På ett år har Unity gått från katastrof till fullt acceptabelt.

Efter att ha testat Ubuntu 11.10 på både en netbook och station dator är sömlöst, snyggt och smidigt mer lämpliga attribut. Ubuntu 11.10 är den mest problemfria Linuxdistributionen vi stött på hitills.

"Kombinerar du Ubuntu One med synkfunktionerna i webbläsaren gör det inte längre så mycket om datorn skulle bli stulen, överkörd eller borttappad"

Installationen är strömlinjeformad. Kopiering och hämtning av filer från nätet sker samtidigt som vi konfigurerar användare och systeminställningar. Vi får också frågan om vi vill ta porträtt med datorns inbyggda webbkamera för att använda som profilbild.


Så här ser det ut det när vi skiftar mellan program med alt-tab.

Har du bara använt Gnome förut kommer Unity till en början kännas ovant. Vi saknar till exempel möjligheten att lägga till genvägar i bildskärmens överkant. Istället blir vi tvungna att börja använda den pilotkontrollen som finns i Unity men efter ett tag känns det nästan bekvämt. Med ett tryck på Windows-tangenten får vi i pilotkontrollen upp snabbsökfunktionen som låter oss leta bland både installerade program och filer vi har lagrade i vår hemkatalog. Det går alltså ruskigt snabbt att starta ett program eller öppna en fil du nyligen arbetat med.


Sekundsnabb sökning. Både på installerade program och dokument vi nyligen jobbat med.

Menyerna i Gnome 2 har helt bytts ut mot pilotkontrollen vilket inte är enbart positivt. Det nya upplägget känns till en början lite flummigare och mer rörigt än de inarbetade, välkända statiska menyerna vi är vana vid. Vill vi söka efter ett visst program måste vi numera använda filter för att begränsa antalet träffar.

Är du en hardcore öppen källkodsälskare kommer du troligtvis tycka Ubuntu 11.10 är helt respektlös. För att göra upplevelsen så smidig som möjligt installeras nämligen både proprietära Flash och stängda drivrutiner från Nvidia. Fördelen är att allt fungerar från början utan att du behöver gå ut på nätet för att söka hjälp. Det känns däremot rätt skönt när vi kan gå in på Youtube direkt efter installation och alla filmer bara flyter på.


Flash och därmed Youtube fungerar direkt efter installation. Hurra!

Några av de största förbättringarna hittar vi i Ubuntus mjukvaruhanterare. Ubuntu Software Center liknar numera en appbutik mer än något annat och det bästa är att 99 procent av programen är gratis. Visst, Canonical tar sin chans att försöka sälja på oss diverse dokumentation och betalprogram men det är inget som stör upplevelsen – de bästa programmen är fortfarande fria och gratis. De flesta av programmen är både betygsatta och recenserade – precis som hos Amazon. Vill du kan du själv betygsätta och skriva en recension under förutsättning att du först har installerat programmet ifråga. Mjukvaruhanteraren gör att det är mycket enklare att hitta nya spel och nyttoprogram du tidigare inte känt till.


Ubuntu Software Center ser ut som en appbutik.

Integrationen med Ubuntus molntjänst Ubuntu One är också lätt att bli beroende av. Tjänsten är gratis upp till fem gigabyte och det är bara att slå in användarnamn och epostadress så får vi tillgång till alla sparade dokument. Tjänsten gör att det går väldigt snabbt att komma igång att jobba även efter en total ominstallation. Kombinerar du Ubuntu One med synkroniseringsfunktionerna i webbläsaren gör det inte längre så mycket om datorn skulle bli stulen, överkörd eller borttappad.

TechWorlds slutsats
Ubuntu har tagit sig en oerhört lång väg sedan första versionen släpptes för sju år sedan i oktober 2004. Gränssnittet, användarvänligheten och färgskalorna gör att Ubuntu spelar i operativsystemens allra högsta division och nästa version ska inte vara sämre. Canonicals grundare och tekniska talesperson, Mark Shuttleworth, har redan lovat att Ubuntu 12.04 kommer vara ”pixel perfect” - alltså perfekt ända ned till pixelnivå. Med tanke på att även skrivbordsvarianten av Ubuntu 12.04 kommer stödas under fem år är det säkert många företag som allvarligt kommer överväga att bygga sin infrastruktur runt Ubuntu.

Vi ger tummen upp.

Mer information om Ubuntu 11.10 kan du läsa i "Höstens Ubuntu är här".